han Zo Slovenska

Ešte ste NEVYMENILI občiansky preukaz? V novom roku môžete mať s týmito službami PROBLÉM!

Ak patríte k tým, ktorí váhajú s výmenou občianskeho preukazu, zbystrite! Od januára nemusíte totiž na úradoch vybaviť to, čo budete potrebovať.

Ilustračný obrázok k článku Ešte ste NEVYMENILI občiansky preukaz? V novom roku môžete mať s týmito službami PROBLÉM!
Zdroj: Dnes24.sk/Milan Hanzel

Používanie elektronických služieb katastra nehnuteľností so starším občianskym preukazom, vydaným pred 20. júnom 2021, nebude po 31. decembri 2022 možné.

Informoval o tom predseda Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR Ján Mrva.

Čo sa mení?

Poznamenal, že Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR pripravujú legislatívne a technické zmeny umožňujúce v prechodnom období používanie starších kariet eID pre nižšie úrovne autorizácie.

Vzhľadom na to, že v katastri nehnuteľností sa vyžadujú predovšetkým podpisy na úrovni osvedčeného podpisu, teda kvalifikovaný elektronický podpis s časovou pečiatkou, tieto nižšie úrovne autorizácie nebudú vo všeobecnosti pre elektronickú komunikáciu s katastrom dostatočné.

Ďalšie aktuálne témy

„Ak chce užívateľ využívať elektronické služby katastra nehnuteľností, striktne odporúčame výmenu staršieho eID vydaného do 20. júna 2021 za nový elektronický občiansky preukaz,“ podčiarkol.

V budúcnosti v závislosti od prijatých legislatívnych a technických zmien v tejto oblasti je podľa neho možné, že niektoré typy elektronických služieb/podaní budú realizovateľné po implementácii potrebných zmien do informačného systému katastra nehnuteľností.

„O týchto skutočnostiach budeme informovať,“ dodal predseda ÚGKK SR.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM