han Zo Slovenska

Sabaka: Príde VÝNIMOČNE silná chrípková sezóna: Môžu za to opatrenia, RÚŠKA a 2 roky izolácie

Počet chorých na chrípku neúnosne narastá po celom Slovensku. Zatvárajú sa školy, ale podľa infektológa Petra Sabaku bude ešte horšie.

Ilustračný obrázok k článku Sabaka: Príde VÝNIMOČNE silná chrípková sezóna: Môžu za to opatrenia, RÚŠKA a 2 roky izolácie
Zdroj: www.unsplash.com , TASR/Jaroslav Novák

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 48. týždni oproti minulému týždňu stúpla o 17,3 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) zaznamenali nárast o 38,9 percenta. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Slová Sabaku

Na túto tému poskytol Televízii TA3 rozhovor aj uznávaný infektológ z bratislavských Kramárov, ktorý sa dostal do povedomia počas pandémie. Keď vyčíňal koronavírus, vyzýval ľudí k očkovaniu, rovnako ich upozorňoval, aby covid nepodceňovali. Čo hovorí na chrípkové epidémiu?

Paradoxne práve prísne opatrenia zrejme umožnili chrípke, aby zasiahla silnejšie ako minulosti.

„Áno, rúška, respirátory, dezinfekcia rúk a povrchov, ale predovšetkým izolácia a málo sociálnych kontaktov, spôsobili, že sa počas pandemických rokov na našom území chrípka prakticky nešírila. To bude mať ale veľký vplyv na nadchádzajúcu chrípkovú sezónu, ktorá bude zrejme výnimočne silná,“ tvrdí Sabaka.

Sme málo premorení

Práve tohtoročná jeseň je prvou od pandémie, kedy nie je povinné nosiť rúško alebo respirátor. „Stretávame sa s prudkým nárastom výskytu respiračných infekčných ochorení, vrátane chrípky. Je to spôsobené uvoľnením opatrení a tým, že počas platnosti protiepidemických opatrení sme sa nimi málo premorovali,“ vysvetlil infektológ.

„Väčšina ľudí preto proti nim nemá imunitu a môže sa ľahko nakaziť. Chvalabohu, ide väčšinou o ľahké nákazy, ktoré samé do týždňa alebo dvoch odznejú,“ podotkol odborník.

Ďalšie aktuálne témy

Nie sme imúnni

Ochrana pred nakazením sa koronavírus nás obrala o obranyschopnosť proti bežným ochoreniam. „To, že sme sa izolovali a nosili rúška a respirátory, sa odrazilo na tom, že sa nám dlhšie ako dva roky neobnovovala imunita nie len proti chrípke, ale aj proti nádche vyvolanej rinovírusmi a inými koronavírusmi alebo proti bronchitíde a laryngitíde,“ reaguje Sabaka.

„Tieto choroby sa šírili len veľmi málo, ale neprestali na našom území existovať. Po uvoľnení opatrení sa začali opäť prudko šíriť čo im uľahčuje fakt, že počas pandemických rokov na nich náš imunitný systém akoby "zabudol“," dodal lekár z Kramárov.

A čo hospitalizácie?

Práve z obdobia „korony“ sme si zvykli na preplnené nemocnice. Aká je aktuálna situácia s lôžkami? „Európu práve postihuje epidémia chrípky, ale aj iných respiračných infekcií. Na počte hospitalizácií sa to na našom území zatiaľ ešte veľmi neodrazilo, v nasledujúcich týždňoch môžeme však očakávať zvýšenú záťaž ambulancií aj nemocníc pacientami s respiračnými ochoreniami,“ prezradil.

Dobrou správou je, že to nebude ani v takom počte ako počas pandémie. „Nebude to ale ani z ďaleka znamenať takú záťaž ako predstavovala pandémia koronavírusu v dvoch predošlých zimách,“ upokojil Peter Sabaka.

Boj proti chrípke

Je dobrým riešením nosiť rúško? Iste vás napadla aj takáto otázka, keď sa cítite choro. „Vtedy by sa mal človek snažiť izolovať a chorobu vyležať. Ak ale musí medzi ľudí, respirátor alebo rúško pomôže znížiť riziko, že niekoho nakazí. Takto fungujú ľudia v ázijských krajinách dlhodobo,“ myslí si Sabaka, podľa ktorého je najlepším spôsobom ochrany pred chrípkou očkovanie.

„Dať sa zaočkovať proti chrípke, to je to najjednoduchšie čo ľudia môžu spraviť,“ uzavrel.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM