Rastislav Búgel Zo zahraničia

Máte doma podobný? Starý umelý vianočný stromček vydražili za takmer 4-TISÍC eur

Možno aj vy v pivnici ukrývate hotový poklad. Pozrite si starý umelý vianočný stromček, ktorého suma, za akú sa vydražil, prekvapila aj jeho majiteľku.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma podobný? Starý umelý vianočný stromček vydražili za takmer 4-TISÍC eur
3
Galéria

V aukcii sa predal predmet, ktorý aukčný dom označil za „najskromnejší vianočný stromček na svete“. Výsledok aukcie napokon prekvapil, viac ako storočný stromček sa predal za rekordnú sumu.

Takmer 79 centimetrov vysoký vianočný stromček má 25 vetvičiek a zdobí ho dvanásť červených bobuliek a šesť držiakov na malé sviečky.

Očakávala iba zlomok ceny

Majiteľka stromčeka pôvodne plánovala, že ho predá za 60 až 80 libier (cca 70 až 93 eur). Výsledná suma ju napokon poriadne šokovala.

Podľa aukčnej siete Hansons vyvolal stromček doslova ošiaľ.

Napokon sa vydražil za neuveriteľných 3 411 libier (takmer 4-tisíc eur)!

Kúzlo Vianoc

Výsledok aukcie pripisujú „kúzlu Vianoc“, ktoré bolo poháňané nostalgiou a príbehom malého dievčatka. Stromček vstúpil do života Dorothy Grantovej v roku 1920, keď mala osem rokov. Dorothy si stromček nechala počas celého svojho 101-ročného života.

Grantová ešte ako malé dievčatko bola zo stromčeka nadšená. Spomínala, ako ho každý rok opatrne zdobila vatou, ktorý mal imitovať sneh. Keď Dorothy v roku 2014 zomrela, stromček zdedila jej dcéra Shirley Hall (84).

Zistilo sa, že stromček kúpila mama Dorothy Grantovej v roku 1920, takže má 103 rokov.

Podobné stromčeky sa pôvodne predávali za niekoľko pencí. Postupne ich cena stúpala. V roku 2017 sa jeden v aukcii predal za 420 libier (takmer 490 eur).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Hansons Auctioneers
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM