Aktualizované Zo Slovenska

MEGA investícia! Na Slovensku postavia fabriku na výrobu batérií do elektromobilov

Slovensko získalo obrovskú investíciu. Na juhu krajiny by mala vzniknúť nová gigatováreň na batérie.

Ilustračný obrázok k článku MEGA investícia! Na Slovensku postavia fabriku na výrobu batérií do elektromobilov
Zdroj: TASR/DPA

Slovensko získalo významnú investíciu. ”V priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave sa v stredu 22. novembra 2023 uskutočnil podpis Memoranda o porozumení medzi vládou SR a spoločnosťou Gotion InoBat Batteries (GIB) pri výstavbe továrne na batérie,” informoval Úrad vlády SR.

Nové pracovné miesta

Továreň bude stáť v Šuranoch neďaleko Nových Zámkov na ploche 65 hektárov.

Jej výstavba a prevádzka vytvoria približne 1 500 pracovných miest. V prvej fáze bude dosahovať kapacitu 20 GWh, no má potenciál dosiahnuť dvojnásobnú hodnotu. S jej spustením sa počíta v roku 2026.

”Príchod zahraničných investícií, tvorba pracovných miest, technologický transfer a prílev kapitálu do krajiny sú preto priamym potvrdením vzájomnej dôvery medzi vládou a investormi,“ povedal po podpise memoranda premiér Robert Fico.

Najvyspelejšia továreň?

Projekt víta aj ministerka hospodárstva Denisa Saková. „Som veľmi rada, že jedna z prvých investícií, ktoré môžeme za môjho pôsobenia oznámiť, bude výstavba gigabaterkárne, ktorá je kľúčová pre budúcnosť automobilového priemyslu a elektromobility nielen na Slovensku, ale v celej Európe,” uviedla.

„S podporou vlády Slovenskej republiky má Gotion ambíciu vybudovať tento projekt ako najvyspelejšiu továreň na batérie s nulovou uhlíkovou stopou nielen v Európe, ale dokonca aj na celosvetovej úrovni. Dúfame, že v budúcnosti bude Slovensko nielen svetovou jednotkou v produkcii áut na obyvateľa, ale aj v produkcii batérií na obyvateľa. Dokončenie továrne bez uhlíkovej stopy výrazne posunie proces udržateľného rozvoja v Európe a prispeje k novej globálnej energetickej transformácii,“ povedal predseda predstavenstva Gotion High-tech Li Zhen.

GIB je spoločným podnikom slovenského InoBat a čínskeho Gotion High-Tech, pričom čínska spoločnosť je jedným z TOP 3 globálnych batériových konglomerátov a exkluzívnym dodávateľom pre Volkswagen mimo Číny. ”VW zároveň vlastní 24,77 % podiel v Gotion High-Tech a je najväčším akcionárom spoločnosti,” dodal Úrad vlády SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM