Zo Slovenska

Meteorológovia varujú CELÉ Slovensko: Prichádzajú búrky, objaviť sa môže aj SUPERCELA

Na Slovensko sa rútia ďalšie búrky, ktoré prinesú lejak, krúpy a silný vetrisko. Objaviť sa môžu aj nebezpečné supercely.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia varujú CELÉ Slovensko: Prichádzajú búrky, objaviť sa môže aj SUPERCELA
Zdroj: TASR/Michal Svítok , Unsplash.com

V stredu sa na celom území Slovenska môžu vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami, informuje o tom na svojom webe. Trvá od 12.00 h do štvrtka (20. 7.) 12.00 h.

Hrozia škody

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uviedli meteorológovia.

Vietor môže spôsobiť škody na porastoch a objektoch. Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu aj prechodne obmedziť cestnú premávku.

Udrú supercely?

V stredu sa môžu (19. 7.) na Slovensku vytvárať aj supercely a priniesť veľké krúpy. Počasie čiastočne ovplyvní rozsiahly búrkový systém nad Alpami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

„Vplyvom silného výškového prúdenia sa môžu opäť vytvárať aj supercely a priniesť veľké krúpy, ale i prívalový dážď a downbursty,“ doplnili meteorológovia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: SHMÚ
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM