Zo zahraničia

Na bývalého europoslanca vydali ZATYKAČ: Je odsúdený za ŠPIONÁŽ pre Rusko!

Bývalý poslanec Európskeho parlamentu lieta v poriadnych problémoch. Vydali na neho medzinárodný zatykač.

Ilustračný obrázok k článku Na bývalého europoslanca vydali ZATYKAČ: Je odsúdený za ŠPIONÁŽ pre Rusko!
Zdroj: Pexels.com , TASR/Tomáš Halász , Unsplash.com

Súd okolia Budapešti vydal európsky a medzinárodný zatykač na bývalého maďarského poslanca Európskeho parlamentu (EP) za ultrapravicovú stranu Jobbik Bélu Kovácsa, ktorého najvyšší súd vlani odsúdil za špionáž v prospech Ruska.

Oznámil to v stredu súd na svojej webovej stránke, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Vinný zo špionáže

Podľa servera vg.hu ho najvyšší súd vlani právoplatne odsúdil na päť rokov odňatia slobody a zákaz výkonu verejnej funkcie na desať rokov po tom, čo ho uznal za vinného zo špionáže v prospech Ruska, z rozpočtového podvodu a falšovania úradných dokumentov.

Pravdepodobne je v zahraničí

Súd okolia Budapešti 22. novembra 2022 vydal maďarský zatykač, keďže Kovács v stanovenej lehote nenastúpil na výkon právoplatného trestu a jeho zadržanie políciou bolo neúspešné.

Odsúdený sa pravdepodobne zdržiava v zahraničí, preto teraz budapeštiansky súd vydal na neho európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz.

Proces s Kovácsom sa začal 10. júla 2018. Europoslanca, ktorý medzičasom vystúpil z Jobbiku, zbavil EP poslaneckej imunity ešte v roku 2015. Obvinený, ktorý má ruskú manželku, na súde tvrdil, že je nevinný a že celá špionážna kauza bola zinscenovaná v rámci volebnej kampane EÚ. Netajil sa tým, že sa stretával s ruskými diplomatmi. Podľa vlastných slov však nevedel o tom, že sú špiónmi.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM