Rastislav Búgel Cestovanie

Na dovolenku v Chorvátsku si pripravte VIAC peňazí! Stúpajú ceny ubytovania, kávy aj ovocia

Leto klope na dvere a tisíce Slovákov sa aj tento rok vyberú do obľúbeného Chorvátska. Vyzerá to však tak, že si poriadne priplatia.

Ilustračný obrázok k článku Na dovolenku v Chorvátsku si pripravte VIAC peňazí! Stúpajú ceny ubytovania, kávy aj ovocia
Zdroj: Pexels.com

Zdá sa, že ak sa tento rok vyberiete do Chorvátska, mali by ste si pripraviť viac peňazí. Ako informoval portál tn.cz s odvolaním sa na chorvátsky Croatia Wise, krajinu zasiahlo veľké zdražovanie. Za čo všetko si priplatíme?

Ceny ubytovania

Tento rok by sa mali ceny ubytovania pohybovať približne od 35 do 250 eur v závislosti na úrovni hotela. Odlišnosti nájdete aj v cenníkoch počas hlavnej sezóny a mimo nej.

Ceny hotelov v roku 2024

Kategória Pred hlavnou sezónou Hlavná sezóna
2-hviezdičkový hotel 30–35 eur 35–65 eur
3-hviezdičkový hotel 30–50 eur 65–100 eur
4-hviezdičkový hotel 45–80 eur 80–150 eur
5-hviezdičkový hotel 80–120 eur 100–250 eur

„Očakávame, že ceny v Chorvátsku budú v roku 2024 na všetkých maximách. Dokonca budú vyššie než v minulom roku, kedy už boli pomerne vysoké predovšetkým kvôli inflácii,“ píše chorvátsky denník.

Zdražovanie sa dotklo aj potravín

Okrem ubytovania v Chorvátsku rastú aj ceny potravín. Priplatíme si aj v reštauráciách či rýchlom občerstvení. Poslovni dnevnik píše, že napríklad taká cibuľa zdražela medziročne z 36 na 60 centov za kilogram. O 50 percent je drahšia aj mrkva.

Také hrušky zdražili o neuveriteľných 120 percent. Vlani sme za ne zaplatili 52 centov za kilogram, v tomto roku už 1,15 eur. Zdražovalo aj ovčie, kozie a kravské mlieko a výrobky z neho, vajcia, víno, med a aj olivový olej.

Croatia Wise píše, že cena denného menu štartuje na 8 eurách. Na obed pre dvoch v lepšej reštaurácii si pripravte od 30 do 50 eur. Portál porovnáva – kým nedávno za plnohodnotný obed s nápojom zaplatili 13 eur, dnes je cena v rovnakom podniku na úrovni 20 eur.

Káva, alkohol aj cigarety

Tento rok si priplatia aj milovníci kávy. Jej cena sa pohybuje v závislosti na lokalite. V turistami vyhľadávaných miestach si za jednu kávu vypýtajú aj 5 eur, v menej vyťažených lokalitách sú to približne dve eurá. Najdrahšiu kávu vám pripravia v Dubrovníku.

Zdražoval aj alkohol. Pol deci stojí približne 2,50 eur (v závislosti od druhu alkoholu). Čapované pivo sa pohybuje na úrovni dvoch eur. Za fľaškové pivo zaplatíte v reštaurácii od 3 do 5 eur.

Dnevnik upozorňuje aj fajčiarov. Zdražovanie sa dotklo aj populárnych značiek cigariet. Malboro, Malboro Gold a Marlboro Gold 100's stoja 4,90 eur a Marlboro Gold 23's dokonca 5,10 eur. Philip Morris Supreme a Philip Morris Blue stoja 4,30 eur a za Chesterfield Original Orange, Chesterfield Blue and Silver, Chesterfield Original 100's a Chesterfield Blue 100's fajčiari zaplatia 4,40 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM