Zo Slovenska

NÁDHERNÉ divadlo na nočnej oblohe: Nezmeškajte výnimočný SUPERSPLN

Nočná obloha si pre nás opäť pripraví impozantné divadlo. Čo nás čaká?

Ilustračný obrázok k článku NÁDHERNÉ divadlo na nočnej oblohe: Nezmeškajte výnimočný SUPERSPLN
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Toto leto je výnimočné sériou „supermesiacov“, ktoré štartovali v júli a potrvajú do septembrového splnu. Najbližšie sa na superspln môžeme tešiť počas prvého augustového dňa.

Nastane v utorok o 20.33 hodine.

Viete, čo je to superspln? Nastáva vtedy, keď je Mesiac bližšie k Zemi a na oblohe sa nám javí väčší. „Ak je Mesiac v splne a navyše je aj blízko svojho perigea, čiže najbližšie k Zemi v rámci svojej elipsovitej dráhy, vtedy svieti mimoriadne jasne. Na oblohe sa Mesiac javí väčší až o 14 % a svieti približne o 30 % jasnejšie,“ informuje portál iMeteo.sk.

Výnimočné splny

Portál pripomína, že práve počas augusta nastane nie jeden, ale až dva splny počas jedného mesiaca, čo je veľmi raritné.

„Augustové splny sú z tohto hľadiska výnimočné, pretože takáto situácia nenastáva často. V poradí druhý spln v auguste nastáva 30. augusta a takýto spln nesie pomenovanie modrý mesiac alebo modrý spln. Ide teda o označenie druhého splnu v jednom kalendárnom mesiaci,“ prezradilo iMeteo.sk s tým, že keďže tento spln bude tretím „supermesiacom“, môžeme ho označiť aj ako modrý supermesiac: „Oba augustové splny sú z tohto hľadiska jedinečné.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM