Regióny Rôzne Zo Slovenska

Nahliadnite spolu s nami do opusteného hotela Kyjev. Socialistický "skvost" čaká rekonštrukcia

Legendárny hotel Kyjev na Kamennom námestí bol zatvorený v roku 2011 a odvtedy chátra. Ak ste zvedaví, ako vyzerá dnes, pozývame vás na malú prehliadku.

Ilustračný obrázok k článku Nahliadnite spolu s nami do opusteného hotela Kyjev. Socialistický "skvost" čaká rekonštrukcia
54
Galéria

Hotel Kyjev je jedným zo symbolov predrevolučného obdobia v Bratislave. Na Kamennom námestí ho postavili v roku 1973. V tom čase sa považoval za architektonický skvost a v deň otvorenia bol najvyššou stavbou v Starom Meste.

História hotela

Kyjev je vysoký 65 metrov a má 19 podlaží. V časoch svojej slávy ponúkal možnosť ubytovať sa v 180 izbách či 5 apartmánoch. Na 15. poschodí mal vlastný apartmán dokonca aj prezident. Medzi turistami bol veľmi obľúbený, jeho hlavným lákadlom bola atmosféra socializmu. Od svojho vzniku sa v ňom však veľa nezmenilo a tak postupne chátral.

Vlastníkom budovy je britská spoločnosť Lordship, ktorá hovorí o rekonštrukcii hotela a komplexnej obnove Kamenného námestia už od roku 2006. Vtedy však narazili na zmenu územného plánu, ktorá im nebola povolená a nedohodli sa na spolupráci ani so susednou spoločnosťou Tesco. To dospelo až k tomu, že v roku 2011 museli hotel Kyjev zavrieť, keďže vykazoval dlhodobú stratu a nedokázal si už na seba zarobiť.

Plánujú rekonštrukciu

V súčasnosti už Lordship nechce ďalej čakať a nezávisle od toho, čo sa bude diať s obchodným domom Tesco a ako sa bude meniť územný plán celého Kamenného námestia, plánujú komplexnú rekonštrukciu hotela Kyjev. „Máme viacero variant rekonštrukcie. Jedna verzia počíta so zachovaním hotelovej funkcie, kde chceme cieliť na vyššiu strednú triedu. Ďalšou možnosťou je prerobiť hotel a ponúknuť byty. Do rekonštrukcie plánujeme investovať desiatky miliónov eur,“ informoval Rostislav Novák, výkonný riaditeľ spoločnosti Lordship.

Investor taktiež uviedol, že plánujú zachovať pôvodnú výšku i skelet budovy a v ich plánoch sa nachádza aj podzemné parkovisko. S rekonštrukciou by chceli začať v roku 2019, ale všetko bude záležať od jednotlivých povolení.

Zároveň spoločnosť plánuje zrekonštruovať aj okolité pozemky, ktoré jej patria. Konkrétne ide o nevyužitý priestor medzi ulicami Rajská a Cintorínska, kde by malo vzniknúť nové námestie. „Chceme dať tomuto priestoru nový charakter a funkciu, aby sa tam ľudia mohli spontánne stretávať,“ vysvetlil Novák.

Revitalizácia Kamenného námestia

Hlavné mesto ešte začiatkom roka predstavilo plán rekonštrukcie Kamenného námestia formou participácie, do ktorej zapojilo majiteľov pozemkov aj obyvateľov mesta. Na revitalizácii námestia sa spoločne s hlavným mestom podieľa aj spoločnosť Lordship, ktorá prišla s vlastným návrhom.

„Chceme kompletne očistiť toto územie, dať tam nové povrchy, viacej stromov a zelene,“ prezradil Rostislav Novák a dodal, že s prácami by sa malo začať už na jar 2018.

Toto by mohla byť nová podoba Kamenného námestia:

Zdroj: Lordship
Hotel Kyjev
54
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM