Rastislav Búgel Rôzne

Víkend prinesie nebeskú ŠOU! Nočnú oblohu rozžiaria úlomky Halleyho kométy

Pokiaľ bude počasie priať, počas víkendu si užijeme neuveriteľnú nebeskú nádheru. Na čo sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Víkend prinesie nebeskú ŠOU! Nočnú oblohu rozžiaria úlomky Halleyho kométy
Zdroj: Pexels.com

Meteorický roj Orionidy patrí medzi najobľúbenejšie. Svoj vrchol dosiahne už počas najbližšieho víkendu. Hoci ich môžeme pozorovať počas celej jesene, podľa iMeteo.sk bude najlepší čas na ich pozorovanie v sobotu 21. októbra.

Počas maxima roja budeme na oblohe vidieť až 23 meteorov za hodinu.

„Tie budú dopadať na zemskú atmosféru rýchlosťou 66 km/s, približne 238-tisíc km/h. Zaujímavosťou je, že Orionidy patria medzi najrýchlejšie periodické roje,“ píše portál.

Čo sú to vlastne tie Orionidy? Ide o úlomky známej Halleyho kométy. Tá obieha Slnko každých 76 rokov a počas svojej cesty uvoľní prúd malých prachových častíc, ktoré môžeme zo Zeme pozorovať ako meteorický roj.

„Tento roj je teda jedným z dvojročných meteorických rojov spôsobených Halleyho kométou, ktorá naposledy prešla vnútornou slnečnou sústavou v roku 1986. Druhým je meteorický roj Eta Aquaridy, ktorý každoročne vrcholí začiatkom mája,“ dodáva iMeteo.sk.

Ako a kde ich pozorovať?

Orionidy si najlepšie vychutnáme z miest s minimom svetelného znečistenia. Vhodné sú tak miesta ďaleko od budov a mestského osvetlenia. Ideálne je nájsť si tmavé miesto na horách alebo na vyvýšenom mieste. Postačiť však môže aj okrajová časť mesta alebo dediny.

„Ak si chcete načasovať perfektný moment, je to v druhej polovici noci. Najlepšie hodiny na sledovanie meteorického roja sú posledné hodiny pred svitaním. Čo sa týka jasu Mesiaca, ten bude brániť pozorovaniu meteorov počas soboty len trochu. Mesiac smeruje k svojej prvej fáze, takže bude svietiť na oblohe iba mierne a čiastočne tak naruší pozorovanie,“ dodáva server.

Meteory budú zdanlivo vychádzať z jedného bodu, a to z radiantu súhvezdia Orion na južnej oblohe. Aktivita Orioníd ustane začiatkom novembra. V tom čase ich bude postupne striedať aktivita roju Leonidy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM