Zo Slovenska

NEBEZPEČNÚ kozmetiku môžete mať doma aj vy! Na tieto výrobky si dajte POZOR

Aj vo vašej kúpeľni sa môže nachádzať niektorý z nebezpečných kozmetických výrobkov.

Ilustračný obrázok k článku NEBEZPEČNÚ kozmetiku môžete mať doma aj vy! Na tieto výrobky si dajte POZOR
15
Galéria
Zdroj: TASR/ÚVZ SR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate Rapex – systému EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch ich nahlásili kontrolné orgány v Maďarsku, Španielsku, Českej republike a Rakúsku. TASR o tom informoval odbor komunikácie ÚVZ SR.

Zakázaná látka

Ide o produkty, ktoré obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional. Sú medzi nimi lak na vlasy Hajlakk erős, krém na ruky Lorin, toaletná voda pre mužov Islanders Eau de toilette for men, kozmetická súprava Adidas Pure game.

Ale aj sprchový gél, dezodorant, pena na holenie, výrobok po holení a voda po holení Alex for men.

Rovnako sú medzi nimi toaletná voda a dezodorant Eau de toilette & roll on deodorant značky Cuba original, Bánfy hajszesz toniká na starostlivosť o vlasy, toaletná voda Air-val, After sun cooling gel – výrobok na ochranu pred slnečným žiarením, kozmetická súprava Let's Celebrate Hand care set. Kontrolóri nahlásili aj toaletné a parfumované vody Love you! Eau de parfu, Sweet Secrects, Star nature Marshmallow, Star nature Melon.

Ďalšie výrobky

ÚVZ upozorňuje aj na produkt Skin Beauty Super whitening cream – krém na zosvetlenie pokožky. Obsahuje Hydroquinone, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. „Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie,“ upozornil úrad.

Varuje aj pred detskou kozmetickou súpravou Pop girl beauty cases and sets. Výrobky z nej obsahujú zmes konzervačných látok Methylchloroi­sothiazolinone a Methylisothia­zolinone, čo je rovnako v rozpore s európskymi predpismi. „Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Vo výrobkoch bola zistená aj prekročená koncentrácia látky – Bronopol, ktorá nie je uvedená v zozname zložiek. Výrobky môžu spôsobiť alergické reakcie u citlivých osôb,“ dodal ÚVZ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Nebezpečná kozmetika
15
Galéria
Zdroj: TASR/ÚVZ SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM