Správy Zo Slovenska

Nemali sme sa s bratmi rozdeliť? Česko je LEPŠÍM miestom pre život, myslia si to aj Slováci

Najnovší prieskum ukázal zaujímavé zistenia. Slováci aj Česi odpovedali, ako navzájom vnímajú svoje krajiny aj vzťahy medzi nimi.

Ilustračný obrázok k článku Nemali sme sa s bratmi rozdeliť? Česko je LEPŠÍM miestom pre život, myslia si to aj Slováci
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Takmer polovica Slovákov sa stotožňuje s Čechmi v názore, že Česko je lepšie miesto pre život. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry NMS Market Research realizovaného v oboch krajinách.

Výsledky prieskumu

Svoju krajinu vníma v porovnaní s tou druhou ako lepšie miesto pre život 51 percent Čechov a osem percent Slovákov.

Necelá polovica Slovákov si myslí, že Česko je lepšou krajinou pre život, o Slovensku si to Česi myslia v piatich percentách prípadov, uvádza prieskum.

Približne štvrtina Slovákov aj Čechov vníma podľa prieskumu obe krajiny na rovnakej úrovni.

Otázka rozdelenia

Rozdiely medzi krajinami sú aj v názore na rozdelenie federácie, ku ktorému došlo v roku 1993. Negatívne vníma zánik spoločného štátu 54 percent Slovákov a 35 percent Čechov.

Predovšetkým staršia generácia Slovákov si myslí, že zánik federácie mal negatívny vplyv na životnú úroveň. Kým staršie generácie si to myslia v 61 percentách prípadov, u mladších je to 38 percent, vyplýva z prieskumu.

Rozpad Česko-slovenskej federatívnej republiky mal podľa 16 percent Slovákov pozitívny dosah na životnú úroveň. Takmer tretina Čechov hodnotí vplyv rozpadu federácie ako pozitívny, 16 percent to hodnotí negatívne.

Bratské národy

Slováci a Česi sa zhodujú vo vnímaní vzájomnej blízkosti. S tvrdením, že vďaka spoločnej histórii budú obe zeme pre tú druhú najbližším susedom, súhlasí 91 percent Slovákov a 87 percent Čechov. Bez ohľadu na rozdelenie vníma viac ako polovica Čechov a takmer dve tretiny Slovákov obe krajiny ako jeden národ. Zhodujú sa podľa prieskumu aj v tom, že napriek blízkosti je potrebné rovnomerne rozvíjať vzájomné vzťahy so všetkými susednými krajinami, nielen medzi Slovenskom a Českom.

Na Slovensku prieskum prebiehal on-line formou v období od 7. do 11. októbra. Zúčastnilo sa na ňom 1012 respondentov. V Česku sa na on-line prieskume zúčastnilo 1020 respondentov. Zber dát prebiehal od 2. do 6. septembra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM