Správy Rôzne

Neziskovky majú dôvod na radosť: Z 2 % dane získali doteraz takmer 43 miliónov eur

Neziskové organizácie po celom Slovensku získali vďaka občanom dovedna takmer 43 miliónov eur. Podarilo sa to vďaka dobrovoľnému preukázaniu 2% z príjmov na daňových priznaniach.

Ilustračný obrázok k článku Neziskovky majú dôvod na radosť: Z 2 % dane získali doteraz takmer 43 miliónov eur
Zdroj: TASR

Tisícky neziskových organizácií získali tento rok prostredníctvom asignácie 2 % dane z príjmov takmer 43 miliónov eur. Ide o príspevky, ktoré sa im rozhodli poukázať občania a podnikatelia v daňových priznaniach podaných do konca júna 2017. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Suma sa bude zvyšovať

Právnické a fyzické osoby v doteraz podaných daňových priznaniach uviedli, že chcú občianskym združeniam, neziskovým organizáciám, nadáciám a iným subjektom venovať 42 954 693,83 eura zo svojich daní. Suma sa ešte bude počas roka zvyšovať. Za mesiac júl stúpla o viac ako 11 miliónov eur.

Pre približne 20 000 daňovníkov, ktorí si odložili podanie daňového priznania na september, ešte neuplynula doba na darovanie 2% z daní a môžu si tak stále vybrať z tisícok neziskoviek, ktorých kompletný zoznam sa nachádza na internetovej stránke daniarov www.financnasprava.sk.

Organizácie dostanú oznam o darcoch

„Kompletné vyhodnotenie zverejní finančná správa do konca januára 2018. Počas januára budúceho roka zároveň zašleme neziskovým organizáciám, ktoré dostali peniaze od daňovníkov, oznam o darcoch,“ avizovala Macíková. Ide o novinku z minulého roka. Po súhlase od daňovníka umožňuje finančnej správe zverejniť jeho základné údaje bez výšky darovanej sumy – meno a priezvisko, v prípade právnickej osoby obchodné meno alebo názov a trvalé bydlisko alebo sídlo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM