Aktualizované Zo zahraničia

Nočný teror vo Viedni: Útočníci strieľali na ľudí, ktorí si užívali poslednú noc pred lockdownom

Strelci spustili paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Nočný teror vo Viedni: Útočníci strieľali na ľudí, ktorí si užívali poslednú noc pred lockdownom
16
Galéria
Zdroj: TASR/AP

V centre Viedne v prvom obvode, kde v pondelok večer došlo k teroristickým útokom, bolo oveľa viac ľudí, ako posledné dni.

Svedectvo Slováka

Dôvodom bolo najmä to, že ľudia chceli ešte využiť služby barov a reštaurácií pred lockdownom, ktorý začal platiť po pondelkovej polnoci. Okrem toho bolo príjemné počasie.

Slovák Braňo dlhé roky pracuje a žije vo Viedni. V lokalite útokov sa nachádzajú najmä banky a iné inštitúcie a ide o drahšiu štvrť. Celý prvý obvod bol poznačený následkami pandémie koronavírusu, a to prirodzene poznačilo gastronómiu a hotelierstvo.

„K útokom došlo v tzv. Bermudskom trojuholníku – sú tam skôr priemerné reštaurácie. Ďalšie miesta útokov polícia najskôr nešpecifikovala,“ povedal a dodal, že niekoľko minút pred incidentom sa vracal domov metrom v okolí Schwedenplatz. Jeho priateľ, tiež Slovák, ktorý býva v tesnej blízkosti útoku, bol práve vonku so psom a na pokyny a výzvy polície sa okamžite vrátil domov.

Braňo dodal, že vedenie spoločnosti, pre ktorú pracuje, už nariadilo, aby ani zamestnanci, ktorí nemali doteraz home office, neprišli v utorok do práce.

Teroristický útok

V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších miestach k streľbe. Polícia spresnila, že krátko po 20.00 hod. SEČ bolo vystrelených niekoľko prvých nábojov na rušnej ulici v centre mesta, a že sa strieľalo celkovo na šiestich miestach – Salzgries, Schwedenplatz, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt a Morzinplatz. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky.

Neoverený záznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytával strelcov kráčajúcich po uliciach a náhodne strieľajúcich do ľudí.

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo „najmenej 50 výstrelov“. Útočníci strieľali z automatických zbraní.

Podľa slov rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza išlo „definitívne o teroristický útok“, ktorý bol pripravený „veľmi profesionálne“ a útočníci boli veľmi dobre vyzbrojení.

Počas útoku podľa rakúskeho denníka Der Standard zahynuli štyria okoloidúci, 17 ľudí vrátane policajta bolo zranených.

Policajt a niekoľkí ďalší skončili s ťažkými zraneniami v nemocnici. Sedem obetí útoku vo Viedni je v kritickom a život ohrozujúcom stave, informovala rakúska tlačová agentúra APA s odvolaním sa na hovorkyňu Health Association. Zranený 28-ročný policajt už nie je v ohrození života.

Útočníka smrteľne postrelila polícia. Pravdepodobne na sebe nemal pás s výbušninami, ale skôr napodobeninu takéhoto pásu.

Islamský motív

Usmrtený páchateľ bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Oznámil to v utorok ráno rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. Podľa Nehammera spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista. „Nemôžeme nateraz vylúčiť, že existujú aj ďalší páchatelia,“ uviedol Nehammer. Pondelňajší teroristický útok mal podľa neho islamistický motív.

Podľa rakúskeho denníka Der Standard išlo o 20-ročného mladíka, ktorý mal dvojité občianstvo, Rakúska aj Severného Macedónska. Vyzbrojený bol kalašnikovom, pištoľou aj mačetou.

Útočník údajne strieľal z kalašnikova, ktorý si kúpil na Slovensku. Napísal to portál Heute.at. Dodal, že terorista navštívil Slovensko v júli.

Podľa Independent ide o muža menom Kujtim Fejzulai. „V apríli 2019 bol odsúdený na 22 mesiacov väzenia, pretože sa pokúsil vycestovať do Sýrie, aby sa pripojil k takzvanej skupine Islamský štát. Podľa zákona o mladistvých mu bolo v decembri udelené predčasné prepustenie,“ informuje Independent.

Americká spoločnosť SITE Intelligence Group, monitorujúca aktivity džihádistov na internete, na svojej webstránke citovala vyjadrenie džihádistu k pondelňajším útokom vo Viedni. Tie sú podľa slov islamistu „súčasťou zúčtovania“ za účasť Rakúska v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti IS a vedenej Spojenými štátmi. Informovala o tom v noci na utorok agentúra APA.

Vo Viedni je momentálne nasadených približne 1000 policajtov. Úrady varovali, aby sa ľudia vyhýbali centru mesta.

Kontroly na hraniciach

Polícia zaviedla na hraničných priechodoch s Rakúskom kontroly. Dôvodom je zabezpečenie bezpečnosti občanov v súvislosti s útokom vo Viedni. Policajti o tom informovali na sociálnej sieti.

„Som zhrozený z včerajšieho útoku, odsudzujem takéto konanie. Úprimnú sústrasť obetiam a pozostalým. Hodinu po útoku sme prijali opatrenia na Slovensku. Vykonávame kontroly na hraniciach a strategických miestach. Komunikujeme aj s partnermi z okolitých krajín,“ reagoval dočasný prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

Polícia informovala, že na miesta, ktoré boli vyhodnotené ako rizikové, boli ihneď vyslané policajné hliadky. Posilnený bol výkon služby a vykonávali sa cestné a železničné kontroly, ako aj kontrola cyklotrás a vodnej dopravy v územnej pôsobnosti Bratislavského kraja (Kompa Záhorská Ves–Angern).

Na Slovensku stále platí druhý stupeň teroristického ohrozenia, pripomenul minister vnútra Roman Mikulec v súvislosti s útokom vo Viedni. Ten sme vyhlásili v roku 2017 v reakcii na teroristické udalosti v Európe.

Teroristický útok v centre Viedne
16
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM