Radka Novotná Regióny Regióny

Nová atrakcia v Slanských vrchoch: V lese nainštalujú obrovský megafón

Návštevníci tejto atrakcie, ktorú plánujú uviesť do prevádzky koncom augusta, si budú môcť vypočuť šum lesa, štebot vtákov, či na jeseň ruju jeleňov.

Ilustračný obrázok k článku Nová atrakcia v Slanských vrchoch: V lese nainštalujú obrovský megafón
Zdroj: OZ Hlas lesa

Neďaleko Prešova v Slanských vrchoch vznikne v objatí stromov netradičná inštalácia. Reč je o špeciálnom drevenom megafóne, ktorý vďaka svojmu tvaru znásobuje zvuky lesa a vy si tak môžete užiť nefalšovaný prírodný orchester.

Megafón má tvar deväťhranného ihlanu a je zjednodušením rotačného paraboloidu. Paraboloid má vlastnosť, vďaka ktorej koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu. Človek, ktorý si do megafńu sadne, tak bude počuť zosilnené zvuky prichádzajúce z okolia a môže pohodlne načúvať, čo mu les hovorí. „Momentálne sme vo fáze, že megafón už je na mieste, v najbližších dňoch by sme chceli ešte upraviť okolie,“ uviedol Damián Sečík z OZ Hlas lesa. Návštevníci tejto atrakcie, ktorú plánujú uviesť do prevádzky koncom augusta, si tak budú môcť vypočuť šum lesa, štebot vtákov, či na jeseň ruju jeleňov.

Na výrobu použili drevo a menšie kovové spojovacie časti. Celkové rozmery konštrukcie by nemali presahovať dĺžku 4,2 metra a priemer 2,5 metra. Podobná atrakcia zatiaľ existuje len v Estónsku.

Ako informovala OOCR Severovýchod, s nápadom vytvorenia megafónu prišli ľudia z občianskeho združenia Hlas lesa, ktorí sa snažia aj takouto cestou upozorniť verejnosť na menej známe lokality. „Megafón je umiestnený na turistickej trase medzi miestom Temným lesom a vrchom Šimonka, ktorý je najvyšším kopcom Slánskych vrchov, v blízkosti bežkárskej trate. Za pekného počasia je odtiaľ krásny výhľad na Vysoké Tatry ,“ doplnil Sečík.

„Našou snahou je zviditeľniť miesta, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Veríme, že dreveným megafónom sa nám podarí prilákať ľudí do prírody a podporiť tak turizmus v celom regióne,“ uviedol jeden z autorov projektu František Baláž.

Aktivisti sa už v minulosti podieľali na viacerých menších projektoch, išlo hlavne o umiestnenie lavičiek v niektorých turistických oblastiach. „Drevený megafón je náš prvý väčší pilotný projekt, no už teraz nám ľudia zasielajú podnety, kde by bolo vhodné umiestniť ďalšie atrakcie. Ak sa nájde nejaké pekné miesto aj v Bardejove a jeho okolí, ktoré by si zaslúžilo našu pozornosť, dajte nám o nich vedieť,“ vyzýva verejnosť Sečík, ktorý zároveň dodal, že ak sa v Bardejove nájdu dobrovoľníci, ktorí by sa radi pridali k iniciatíve OZ Hlas lesa, dvere majú otvorené.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM