Magazín

Nový trend v POCHOVÁVANÍ: Pozostalí spomínajú na nebožtíkov v MOHYLE

Trendy v pohrebníctve sa menia, no ten najnovší možno prekvapí aj vás. Niektorí nebožtíci už našli večný odpočinok v mohyle.

Ilustračný obrázok k článku Nový trend v POCHOVÁVANÍ: Pozostalí spomínajú na nebožtíkov v MOHYLE
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová , TASR/Radovan Stoklasa , pixabay.com

Tradičné pochovávanie v truhle s cirkevným obradom je na ústupe. Spopolnenie milovanej osoby je vo svete stále populárnejšie, no o slovo sa hlási nová forma pochovávania, ktorá vracia ľudstvo o tisíce rokov späť. Ako pripomína portál Daily Mail, v Británii sa počíta s výstavbou potrebných mohýl podľa pôvodných verzii z doby bronzovej.

Alternatívna k pohrebu

Prvá mohyla bola postavená v roku 2005 a nachádza sa neďaleko mesta Marlborough. Ďalšia by mala byť vybudovaná neďaleko dediny Calverton v grófstve Nottinghamshire.

Ako v minulosti aj teraz mohyla zvonku pripomína kopec pokrytý trávou, ale vo svojich útrobách ponúka rady výklenkov pre urny s popolom nebožtíka. Najbližší môžu k urne prepojiť fotografiu a drobné veci, ktoré sa so zosnulým spájajú.

„Mohyly ponúkajú alternatívu k pohrebu, no stále poskytujú miesto, kam môžu pozostalí zísť, aby pochopili svoj smútok, prijali stratu a oslávili život. Nachádzajú sa v krásnom a pokojnom prostredí a sú špeciálnym priestorom vyrobeným z prírodných materiálov, kam môžu pozostalí utiecť a tráviť čas spomienkou na svojho milovaného,“ povedal Pete Clarson z tamojšej spoločnosti, ktorý plánuje spravovať v Británii naraz hneď niekoľko takýchto mohýl.

Veľa či málo?

Cena za uloženie pozostatkov v mohyle sa pohybuje priemerne od 825 libier (950 eur) na jeden rok do 2 145 libier (2 480 eur) na 99 rokov. „Mohyla ako svätyňa je bez vplyvu akejkoľvek viery, a predsa je to hlboko duchovné miesto,“ vysvetlil tamojší portál.

Táto duchovná starobylá tradícia sa dotkla aj nášho územia a ako pripomenula Univerzita Komenského, na Slovensku sa po prvý raz použili mohyly v závere neskorej kamennej doby. Páči sa vám takýto spôsob pochovávania? Vyjadrite svoj názor v ankete pod článkom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Oslovil vás nový trend pochovávania?

áno 45.1%
nie 54.9%
Posted by Geraint Davies on Wednesday, April 10, 2024

Taken last week. Tim Daw

Posted by Hedley Thorne on Wednesday, April 24, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM