Aktualizované Správy

Odklepnuté vládou: Učitelia si od septembra prilepšia. Parlament rozhodoval o sterilizácii žien

Na dnešnom zasadnutí vlády sa rozhodlo o dlho očakávaných zmenách - zvyšovanie platov učiteľov i zmeny pokút pri diaľničnej známke. Budeme mať aj nového ministra zahraničných vecí? Na pretras prišla aj sterilizácia žien.

Ilustračný obrázok k článku Odklepnuté vládou: Učitelia si od septembra prilepšia. Parlament rozhodoval o sterilizácii žien
Zdroj: TASR

Zvýšenie platov učiteľov základných, stredných a vysokých škôl by malo v tomto roku stáť 32,5 milióna eur. Najväčšiu položku zaplatí štát – 6,5 milióna eur obce a viac ako 330-tisíc eur samosprávne kraje. Vláda dnes schválila zákon o odmeňovaní pedagógov.

Od januára 2018 by sa platy mali zvyšovať každoročne o rovnakú mieru, a to za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania. K rastu platov sa vláda zaviazala aj v prípade pedagógov na vysokých školách.

Učitelia chcú viac

Učitelia by si mali od 1. septembra platovo polepšiť. Pedagógov v regionálnom, ale aj vo vysokom školstve čaká šesťpercentné zvýšenie platov, ktoré sa premietne do platových taríf.

Slovenská komora učiteľov naďalej žiada do konca tohto roka zvýšiť platy pedagógov o 140 eur. Podľa jej šéfa Vladimíra Crmomana by sa tým zvýšila atraktivita učiteľského povolania.

So šesťpercentným rastom zárobkov boli nespokojní učitelia. S novelou nesúhlasilo Združenie miest a obcí Slovenska, Konfederácia odborových zväzov, Slovenská akadémia vied, Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Slovenská komora učiteľov, Asociácia stredných zdravotníckych škôl a Asociácia výchovných poradcov.

Nový minister?

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák je jedenástym kandidátom na generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN). Vláda dnes schválila jeho nomináciu na tento post a tak sa stal oficiálnym kandidátom Slovenska.

O tom, kto by sa posadil na Lajčákovu ministerskú stoličku, ak by uspel, je ešte podľa zdroja z ministerstva predčasné hovoriť.

Zmeny v pokutách

Pokuta za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky sa od 1. októbra tohto roku zníži z 300 eur na 150 eur. Rezort dopravy novelou upravuje periodicitu pokutovania vodičov. To znamená, že ak teraz získal motorista pokutu za každý deň jazdy bez diaľničnej známky, po novom bude môcť dostať druhú pokutu až po mesiaci od tej prvej.

Tiež motorista, ktorý v priebehu predchádzajúcich 12 mesiacov už zaplatil jednu alebo viac pokút a v súčasnosti opäť zhrešil, ale dodatočne si kúpi ročnú diaľničnú známku, táto pokuta sa mu odpustí.

Sterilizácia žien zadarmo?

Ženy, ktoré budú chcieť podstúpiť sterilizáciu, budú musieť naďalej za tento zákrok platiť. Lucia Nicholsonová a Natália Blahová (SaS) dnes na pôde Národnej rady SR podobne ako v minulosti nepresadili novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá dávala matkám s minimálne štyrmi deťmi alebo matkám starším ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu.

Súčasnému systému Nicholsonová vyčíta privysoké ceny za sterilizácie, ktoré sa podľa jej slov pohybujú v stovkách eur.

Čítajte aj: Máte konto na sociálnej sieti? Aj cez váš profil chce polícia hľadať nezvestné deti

Zasadnutie vlády 25. máj
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM