Klaudia Goncalves Správy Rôzne

P. Pellegrini: Kohézna politika nie je politický výmysel, rozhodovať musia fakty

Pred rokovaním Kohézneho summitu Európskej únie v Prahe sa uskutočnilo stretnutie V4, súčasťou ktorého bola aj tlačová konferencia predsedov vlád V4.

Ilustračný obrázok k článku P. Pellegrini: Kohézna politika nie je politický výmysel, rozhodovať musia fakty
3
Galéria
Zdroj: FB P. Pellegrini

V utorok, 5. novembra 2019 sa stretli vo formáte Vyšehradskej skupiny pred rokovaním Kohézneho summitu EÚ v Prahe predsedovia vlád krajín V4.

“S kolegami z Česka, Maďarska a Poľska sme si porovnali pozície k viacročnému finančnému rámcu EÚ na roky 2021–2027 a ku klimatickej agende. Vrátili sme sa k otázke rozširovania a znovu sme vyzvali našich kolegov v EÚ otvoriť prístupové rokovania s Albánskom a s Macedónskom čo najskôr,” uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Nie je to politický výmysel

„Kohézna politika nie je žiadny politický výmysel, ktorý sa mení s náladami v Európe, alebo podľa toho, ktorý premier je práve pri moci,“ uviedol P. Pellegrini a dodal, že kohézna politika je tu na to, aby sa odstránili vážne a veľké rozdiely medzi jednotlivými regiónmi v Európskej únii. Premiér apeloval, že rozhodujúcim argumentum pre to, či kohézna politika má alebo nemá pokračovať a v akom objeme, majú byť čísla, fakty a reálna skutočnosť, nie politická nálada.

“Je našou povinnosťou pokračovať vo financovaní kohéznej politiky dovtedy, kým regionálne rozdiely neodstránime. Prostriedky z rozpočtu kohéznej politiky slúžia na to, aby v každom jednom kúte EÚ mal európsky občan rovnakú kvalitu služieb, rovnakú kvalitu infraštruktúry, atď. Kým toto nie je dosiahnuté, dovtedy budeme bojovať za udržanie kohéznej politiky," deklaroval Pellegrini.

Zhodli sa na jednotnom postoji

Pellegrini zdôraznil, že jednotná v tomto postoji nie je len V4, ale celkovo až 16 štátov EÚ, čo predstavuje nadpolovičnú väčšinu jej členov: „Som veľmi rád, že sme schopní nachádzať v tomto jednotu nielen na úrovni krajín V4, ale na úrovni 16 európskych krajín. Pevne verím, že aj dnešná spoločná deklarácia prispeje k tomu, aby sme našli zdroje na zachovanie financovania základných potrieb členských krajín,“ uviedol premiér.

Odsúdil odklad

Premiér zároveň odsúdil negatívny signál vyslaný krajinám západného Balkánu posunutím začiatku prístupových rokovaní o vstupe do EÚ s Albánskom a Severným Macedónskom, označil to za zásadnú chybu a vyjadril vážne obavy, či obyvatelia v týchto krajinách budú mať po tomto kroku chuť podstupovať reformy a robiť opatrenia potrebné pre vstup do Únie. “Osobne si myslím, že rozširovanie je pre EÚ dobrá investícia, nielen ekonomická, ale aj bezpečnostná. Slovensko spolu s krajinami V4 bude uchádzačov o vstup do EÚ vždy motivovať a podporovať, aby urobili všetko pre to, aby mohli do európskych štruktúr vstúpiť," dodal slovenský premiér.

Zmenou ekonomiky k zastaveniu klimatických zmien

V otázke boja proti klimatickým zmenám premiér informoval, že Slovensko je jedinou krajinou V4, ktorá sa prihlásila k záväzku mať do roku 2050 uhlíkovo neutrálnu ekonomiku. „Rešpektujeme však štruktúru ekonomík okolitých krajín a uvedomujeme si, že to bude vyžadovať veľké zdroje a podporu, aby investície pre zmenu boli kryté z tranzitného fondu. EÚ by mala byť lídrom, ale nikdy to nesmie bať na úkor konkurencieschop­nosti našich krajín, aby to nedopadlo tak, že sa všetko ekologické a zelené vyrába v Číne a my to za ťažké peniaze kupujeme,“ zdôraznil premiér.

Foto: ilustračné

P. Pellegriny: Kohézna politika nie je politický výmysel, rozhodovať musia fakty
3
Galéria
Zdroj: FB P. Pellegrini
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM