Populárne SLADIDLO vám môže skrátiť život: Spája sa s infarktom a mŕtvicou
Osladzujete si kávu alebo čaj umelým sladidlom? Alebo si ho doprajete v jedle? Pozor, jedno z nich vám môže narobiť veľké zdravotné problémy.
Umelé sladidlá nie sú žiadnou novinkou. Vedeli ste však, že jedno konkrétne sa spája s vyšším rizikom mŕtvice a srdcovým infarktom? Upozorňuje na to najnovšia vedecká štúdia. Informáciu priniesol Live Science.
Ide o obľúbené umelé sladidlo s nulovým obsahom kalórií: „Prirodzene sa vyskytuje v mnohých druhoch ovocia, ale taktiež sa vyrába priemyselne, pričom do potravín sa pridáva vo vyšších koncentráciách.“
Erytritol
„Umelé sladidlá sú široko používané náhrady cukru, ale málo sa vie o ich dlhodobých účinkoch a či majú vplyv na rozvoj kardiometabolických ochorení,“ pripomína portál Nature. V tomto prípade poukazujú odborníci na umelé sladidlo s názvom erytritol.
Najnovšia štúdiá publikovaná v odbornom časopise Nature Medicine na vzorke viac ako 4 000 Američanov a Európanov preukázala, že konzumenti s najvyššou koncentráciou umelého sladidla v krvi mali zvýšené riziko infarktu alebo mŕtvice. Informuje o tom The New York Times. „Ľudia sa snažia pre seba urobiť niečo zdravé, ale neúmyselne si môžu ublížiť,“ povedal spoluautor tamojšej štúdie doktor Stanley Hazen, kardiológ z Clevelandskej kliniky.
Obľúbene sladidlo môže spôsobiť ďalšie zdravotné komplikácie. Aké? Prečítate na druhej strane.
Mohlo by vás zaujímať:
- Ste hlučným spáčom? CHRÁPANIE môže naštartovať 4 nebezpečné CHOROBY
- Rýchly test ako kontrolka zdravia: STISK ruky môže odhaliť predčasnú smrť aj iné choroby
- Nie je káva ako káva: VIETE, prečo nás po pár dúškoch PREŽENIE na záchod?
- Aký je ideálny vekový ROZDIEL medzi partnermi? Odpoveď vás možno prekvapí