Magazín

Populárne SLADIDLO vám môže skrátiť život: Spája sa s infarktom a mŕtvicou

Osladzujete si kávu alebo čaj umelým sladidlom? Alebo si ho doprajete v jedle? Pozor, jedno z nich vám môže narobiť veľké zdravotné problémy.

Ilustračný obrázok k článku Populárne SLADIDLO vám môže skrátiť život: Spája sa s infarktom a mŕtvicou
Zdroj: pixabay.com

Umelé sladidlá nie sú žiadnou novinkou. Vedeli ste však, že jedno konkrétne sa spája s vyšším rizikom mŕtvice a srdcovým infarktom? Upozorňuje na to najnovšia vedecká štúdia. Informáciu priniesol Live Science.

Ide o obľúbené umelé sladidlo s nulovým obsahom kalórií: „Prirodzene sa vyskytuje v mnohých druhoch ovocia, ale taktiež sa vyrába priemyselne, pričom do potravín sa pridáva vo vyšších koncentráciách.“

Erytritol

„Umelé sladidlá sú široko používané náhrady cukru, ale málo sa vie o ich dlhodobých účinkoch a či majú vplyv na rozvoj kardiometabolických ochorení,“ pripomína portál Nature. V tomto prípade poukazujú odborníci na umelé sladidlo s názvom erytritol.

Najnovšia štúdiá publikovaná v odbornom časopise Nature Medicine na vzorke viac ako 4 000 Američanov a Európanov preukázala, že konzumenti s najvyššou koncentráciou umelého sladidla v krvi mali zvýšené riziko infarktu alebo mŕtvice. Informuje o tom The New York Times. „Ľudia sa snažia pre seba urobiť niečo zdravé, ale neúmyselne si môžu ublížiť,“ povedal spoluautor tamojšej štúdie doktor Stanley Hazen, kardiológ z Clevelandskej kliniky.

Obľúbene sladidlo môže spôsobiť ďalšie zdravotné komplikácie. Aké? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM