Zo Slovenska

Prichádza BRUTÁLNA zima? Expert varuje pred mrazmi, aké sme 40 rokov NEZAŽILI

Tohtoročná zima môže byť najhoršia za posledné desaťročia. Expert varuje pred mrazom, aký sme už desiatky rokov nezažili.

Ilustračný obrázok k článku Prichádza BRUTÁLNA zima? Expert varuje pred mrazmi, aké sme 40 rokov NEZAŽILI
Zdroj: TASR/AP

Európa sa musí pripraviť na najtuhšiu zimu za posledné desaťročia. Podľa amerického meteorológa Davida Dilleyho môže s trochou nadhľadu pripomínať dobu ľadovú. Upozornil na to portál tn.cz.

Odhalila to analýza

Expert očakáva, že dôjde k uvoľneniu mrazivých arktických prúdov, ktoré sa dostanú až na starý kontinent. Podľa Dilleyho to vyplynulo z analýzy vzorcov počasia.

„Existuje niekoľko hlavných faktorov, ktoré pravdepodobne vrátia zimné počasie do doby pred rokom 1982. Bolo to obdobie, ktoré bolo chladnejšie a búrlivejšie než posledných 40 rokov,“ varuje meteorológ.

Najtuhšia zima za 40 rokov

Podobne to vidí aj odborný portál Global Weather Oscillations, podľa ktorého sa v závere roka môže do Európy dostať najstudenší polárny vzduch, aký sme tu nemali prinajmenšom posledné štyri desaťročia.

Záležať bude aj na ďalšom vývoji javu El Niño. Ten počas leta spôsobil extrémne horúčavy, no cez zimu ale môže teploty zraziť hlboko pod bod mrazu.

„Zem naviac momentálne pomaly opúšťa 230-ročný cyklus otepľovania a vstupuje do 120-ročného cyklu ochladzovania,“ dodáva David Dilley.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM