ELA Politika

TRETÍ protest vyhnal Slovákov opäť do ulíc, v Bratislave prišlo odhadom 18-TISÍC ľudí

Opozičné protesty proti rušeniu špeciálnej prokuratúry a proti zmene trestnej politiky štátu nazvané Zastavme ich pokračujú aj dnes.

Ilustračný obrázok k článku TRETÍ protest vyhnal Slovákov opäť do ulíc, v Bratislave prišlo odhadom 18-TISÍC ľudí
10
Galéria
Zdroj: TASR

Proti krokom vlády sa v utorok od 18. hodiny začal už tretí protest vo viacerých mestách Slovenska. Zhromaždenia zvolali opozičné strany PS, SaS a KDH. Namietajú najmä rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, hovoria o ohrození právneho štátu.

Do tretice…

Okrem Bratislavy, kde bol prvý, prišli na druhý protest ľudia demonštrovať na námestia aj v Košiciach, Banskej Bystrici, Nitre a v Žiline. Účasť sa odhadovala na viac ako 10-tisíc ľudí.

Teraz sa k spomínaným mestám pridali aj Trenčín, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Prešov, Spišská Nová Ves a Trnava.

„Ficova vláda likviduje právny štát na Slovensku – nahrubo a na hulváta. Ruší Úrad špeciálnej prokuratúry, odstraňuje ochranu čestných policajtov, znižuje tresty za korupciu a chráni ,našich ľudí' Smeru. Protiústavne, narýchlo a s vylúčením verejnosti," uviedli opozičné strany PS, KDH a SaS.

Tisíce ľudí v uliciach

V hlavnom meste zaplnili tisíce ľudí celé Námestie SNP. Podľa odhadu je ich tam 15 až 18-tisíc. Na Hlavnej ulici v Košiciach sa zišlo vyše dvetisíc osôb, na protestoch v Banskej Bystrici sa podľa očitých svedkov zúčastnila približne tisícka ľudí.

Protest sa konal aj v Žiline, tiež napríklad v Trnave, Prešove, Poprade či v Liptovskom Mikuláši.

Protestujúci rečníci vyjadrujú svoju nevôľu k navrhovaným vládnym zmenám v Trestnom zákone či zákone o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalším vládnym návrhom, v ktorých vidia deštrukciu právneho štátu i budúcnosti krajiny.

V Bratislave polícia v dôsledku konania protestu uzavrela Námestie SNP pre motorové vozidlá i MHD.

Tretí protivládny protest 19.12.2023
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM