Správy Zo Slovenska

Poslanci dali zelenú OČKOVANIU: Po novom to bude možné aj v lekárni! TAKÝTO je postup!

Lekárne dostanú od budúceho roka možnosť očkovať dospelých proti chrípke. Poslanci Národnej rady (NR) SR to v stredu odsúhlasili v rámci novely zákona o liekoch ako pozmeňujúci návrh z výborov.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci dali zelenú OČKOVANIU: Po novom to bude možné aj v lekárni! TAKÝTO je postup!
Zdroj: TASR/AP

Zmena má platiť od 1. januára 2024. Má to pomôcť zvýšiť zaočkovanosť, pre lekárne pôjde o dobrovoľnú činnosť.

Rýchly prístup k očkovaniu

Prednosťou zavedenia možnosti očkovania proti chrípke v lekárňach je podľa autorov zmeny široká dostupnosť verejných lekární. Má zabezpečovať a garantovať rýchly prístup záujemcu k očkovaniu. Argumentujú tiež, že očkovanie pomáha znižovať náklady na zdravotnú starostlivosť, prispieva k zdravšiemu a ekonomicky produktívnejšiemu obyvateľstvu a zvyšuje produktivitu práce aj očakávanú dĺžku života v zdraví.

Odporúčanie od lekára

Očkovanie bude možné realizovať na základe písomného odporúčania predpisujúceho lekára, ktoré môže byť súčasťou predpisu na vakcínu. Nesmie byť staršie ako tri dni. Za správne podanie očkovacej látky bude zodpovedať poskytovateľ lekárenskej starostlivosti.

Očkovanie v lekárňach pôvodne z vládnej novely vypadlo. Rezort to zdôvodňoval chýbajúcou podporou. Avizoval však, že zmenu môžu predložiť poslanci. Vypustenie zámeru očkovania v lekárňach kritizovali komory lekárnikov aj lekárov, tiež viaceré odborné lekárske spoločnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM