Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude oblačná, teploty -5 až 0 stupňov Celzia

Pranostika na dnes hovorí: "Ak je na Tri krále jasno, zdarí sa pšenica." Meniny oslavuje Antónia. V nedeľu (6.1.) oblačno, na severe ojedinele snehové prehánky. Teploty -5 až 0 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude oblačná, teploty -5 až 0 stupňov Celzia
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –1 až –4 a najvyššie denné teploty –3 až 0 stupňov Celzia.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –2 až –7 a najvyššie denné teploty –5 až –1 stupňov Celzia.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –2 až –6 a najvyššie denné teploty –5 až –1 stupňov Celzia.

Meniny má Antónia

Ženské meno Antónia má latinský pôvod a v preklade znamená „vynikajúca“. S nositeľkami tohto mena sa stretávame na Slovensku ojedinele a oslovujeme ich Tonka, Tonina, Tonička. Svoje meniny oslavujú 6. januára.

Antónie sú plné dôvtipu a neustále v pohybe. Zbožňujú slnko a túžia spoznávať exotické krajiny a nových ľudí. Tieto ženy nežijú v ústraní, svoj život potrebujú naplno prežívať. Môžeme u nich spozorovať, že sú schopné dokonale predstierať emócie, dokonca tak, že presvedčia i samy seba pomocou dojemných dôverností, ktoré sú však viac-menej vymyslené. Neznesú, aby sa veci udiali bez nich. Často sa obklopujú partiou skvelých priateľov.

Stalo sa doma

1884 – Začalo sa vyučovanie na Vinohradníckej škole v Bratislave, ktorá bola prvou svojho druhu v Uhorsku.

1983 – Pápež Ján Pavol II. vysvätil za biskupa rektora Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v talianskom Ríme Dominika Hrušovského.

2009 – V oblasti dodávok zemného plynu na Slovensko nastal krízový stav. Dodávky v dôsledku sporu medzi Ruskom a Ukrajinou klesli o 70 percent.

2015 – Hokejoví reprezentanti si vybojovali bronzové medaily na majstrovstvách sveta do 20 rokov v Kanade, keď zdolali v súboji o tretie miesto favorizovaných Švédov v torontskom Air Canada Centre 4:2. Zopakovali tak doposiaľ jediný medailový úspech zo šampionátov tejto vekovej kategórie, keď sa v roku 1999 tešili rovnako z bronzu.

Stalo sa vo svete

1066 – Harold II. bol korunovaný ako posledný Anglosas za kráľa Anglicka pred príchodom Normanov.

1422 – Husitské vojská pod vedením Jána Žižku porazili pri Kutnej Hore (dnes Česko) vojsko kráľa Žigmunda Luxemburského.

1453 – Rímskonemecký cisár Fridrich III. povýšil Rakúsko na veľkovojvodstvo.

1825 – V Moskve otvorili novú budovu Bolšoj teatr (Veľké divadlo).

1950 – Spojené kráľovstvo ako prvý západný štát uznal de iure Čínsku ľudovú republiku (ČĽR).

1978 – Americký minister zahraničných vecí Cyrus Vance odovzdal v maďarskej Budapešti uhorskú kráľovskú korunu a ostatné korunovačné klenoty, ktoré v roku 1944 odviezli do USA maďarskí utečenci. Koruna je známa pod názvom svätoštefanská.

1992 – Jednotky gruzínskej opozície dobyli parlament a po krvavých nepokojoch ušiel z Tbilisi prezident Zviad Gamsachurdia s rodinou a vojenskou ochrankou do Arménska, moc v krajine prevzala Vojenská rada a pod jej záštitou vznikla dočasná vláda na čele s Tengizom Siguom.

2002 – Dolná komora argentínskeho parlamentu schválila návrh vlády vtedajšieho prezidenta Eduarda Duhaldeho, ktorý poskytol vláde široké právomoci pri devalvácii argentínskeho pesa a obnove krízou zasiahnutej ekonomiky.

2008 – Jedna z najslávnejších výletných lodí na svete Queen Elizabeth 2 (QE2) sa vydala z britského prístavu Southampton na svoju poslednú okružnú plavbu, po ktorej ju premenili na plávajúci hotel v Spojených arabských emirátoch (SAE).

2009 – Ruský energetický monopol Gazprom znížil dodávky plynu do Európy o približne dve tretiny.

2010 – Americkí hokejoví reprezentanti do 20 rokov sa stali majstrami sveta, keď v dramatickom finále v kanadskom Saskatoone zdolali domáci výber „javorového listu“ 6:5 po predĺžení.

2013 – Palestínsky prezident Mahmúd Abbás nariadil svojej vláde, aby oficiálne zmenila doterajší názov Palestínska samospráva na Štát Palestína.

2015 – Hokejisti Kanady zvíťazili vo finále majstrovstiev sveta (MS) hráčov do 20 rokov nad tímom Ruska 5:4 a vybojovali si zlaté medaily. Kanadský reprezentačný výber sa tešil už zo 16. najcennejšieho kovu v histórii juniorských šampionátov.

2016 – Fínski hokejisti si vybojovali zlaté medaily na MS do 20 rokov v domácich Helsinkách. „Suomi“ si vo finále poradili s Ruskom 4:3 po predĺžení. Fínsko tak zopakovalo svoje zlaté ťaženie z roku 1998, keď taktiež triumfovalo na domácej pôde.

2017 – Hokejisti Spojených štátov amerických (USA) si vybojovali zlaté medaily na svetovom šampionáte do 20 rokov. V zámorskom finálovom derby v kanadskom Montreale zdolali kanadských reprezentantov 5:4 po predĺžení a samostatných nájazdoch.

Skladba dňa

1953 – Narodil sa Malcolm Young (rodený Malcolm Mitchell Young), Glasgow, Škótsko, gitarista, starší z dvojice bratov a spoluzakladateľ hardrockovej skupiny AC/DC. Túto formáciu založili bratia Youngovci v austrálskom Sydney v novembri 1973. Rodina Youngovcov sa do Austrálie prisťahovala z rodného Škótska v roku 1963.

V novembri 2014 vydali album Rock Or Bust. V apríli 2014 odišiel Malcolm zo skupiny. Trpel demenciou a rodina ho dala do sanatória v Sydney. Zomrel 18. novembra 2017 vo veku 64 rokov v austrálskom Elizabeth Bay.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM