Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1786 francúzski horolezci ako prvý vystúpili na Mont Blanc

Dnešná pranostika znie: Vietor, ktorý sa strhne na Oskára, potrvá štyri dni. Meniny má Oskár. Slnečno a ojedinele možnosť búrok. Teploty 30 až 35 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1786 francúzski horolezci ako prvý vystúpili na Mont Blanc
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 32 až 35 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov C.

Meniny má Oskár

Meno Oskár je na Slovensku málo zastúpené. Má germánsky pôvod a jeho význam je „božská kopija“. Oskárovia, ktorí slávia meniny 8. augusta, majú pozorovací talent. Dôkladne zhodnotia situáciu, kým začnú konať. Záleží im veľmi na ich súkromnom živote.

Povolanie si vyberajú tak, aby boli obklopení ľuďmi. Ak sa rozhodnú pre štúdium, uplatniť sa môžu dobre napríklad v oblasti medicíny.

Oskárovia sú citliví, často sa trápia záležitosťami, s ktorými nevedia pohnúť. Sú obdarení obdivuhodnou vitálnosťou a odolnosťou.

Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Šťastné farby Oskárov sú čokoládová a bledozelená. Ochranné rastliny kostihoj a štiav, ochranné kamene zafír, achát a opál.

Stalo sa doma

1906 – Botanik, archeológ a etnograf Andrej Kmeť položil základný kameň budovy Slovenského národného múzea v Turčianskom sv. Martine. Múzeum sa začalo stavať z iniciatívy Muzeálnej slovenskej spoločnosti a dokončené bolo v roku 1908. Dnes sa nazýva Turčianske múzeum A. Kmeťa a plní úlohu regionálneho vlastivedného centra Turca.

1990 – V Trenčianskych Tepliciach sa konalo rokovanie vlád ČR a SR o variantoch fungovania federácie a vymedzení kompetencií medzi federáciou a republikami.

1993 – Počas osláv 130. výročia založenia Matice slovenskej boli na Národnom cintoríne v Martine pochované pozostatky spisovateľa Jozefa Cígera Hronského a jeho manželky, ktoré boli privezené z Argentíny.

2008 – Slovenská televízia spustila prenosmi z olympijských hier v čínskom Pekingu nový športový televízny okruh Trojku. STV3 ukončila svoje vysielanie 30.6.2011.

Stalo sa vo svete

1786 – Francúzski horolezci Jacques Balmat a Michel Paccard uskutočnili prvý výstup na Mont Blanc.

1918 – Prvá svetová vojna: Spojenecké vojská zvíťazili v bitke pri Amies. Nemecko tým začalo strácať svoje vydobyté pozície na západnom fronte.

1919 – V pakistanskom Rávalpindí podpísali Veľká Británia a Afganistan mierovú zmluvu.

1945 – Druhá svetová vojna: Sovietsky zväz vyhlásil vojnu Japonsku.

1945 – Zástupcovia štyroch víťazných mocností ZSSR, USA, Veľkej Británie a Francúzska sa v Londýne dohodli na vytvorení Medzinárodného vojenského tribunálu, ktorý mal súdiť nemeckých vojnových zločincov. Tribunál začal svoju činnosť 19.1.1946.

1963 – Skupina ozbrojených lupičov prepadla neďaleko britského Cheddingtonu vlak a ukoristila viac než 2,5 milióna libier. Táto udalosť je známa ako Veľká vlaková lúpež.

Skladba dňa

1956 – Chris Foreman (rodený Christopher John Foreman), Londýn, gitarista skupiny Madness. Táto ska-popová formácia vznikla v roku 1976 v Londýne, v priebehu dvoch rokov sa zaradila k špičke anglickej rockovej hudby. V októbri 1979 vydali prvý album One Steep Beyond. Už ten prvý bol úspešný, dostal sa v rebríčku na 2. miesto. Do anglickej hitparády sa dostalo celkom 29 skladieb tejto formácie, medzi nimi hity My Girl, Baggy Trousers, House Of Fun, Wings Of A Dove. Najúspešnejšou z nich bola House Of Fun z mája 1982, ktorá sa dostala na prvé miesto. Rozišli sa v septembri 1986, vydali deväť štúdiových albumov, okrem prvého One Step Beyond bol úspešný aj druhý s názvom Absolutely zo septembra 1980, skončil v rebríčku na druhom mieste. K diskografii rátame aj viac ako desiatku kompilačných albumov. V roku 1992 obnovili účinkovanie, vydali štyri albumy, štvrtý a celkovo desiaty s názvom Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da vyšiel v októbri 2012, najnovší jedenásty Can't Touch Us Now v októbri 2016. Kapela vystúpila 8. júla 2011 na 15. ročníku festivalu Bažant Pohoda. V októbri 2014 vyšiel v reedícii k 35.výročiu ich prvý album One Step Beyond – 35th Anniversaly.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM