Správy

Reality show, ktorá nemá obdobu. Spoločnosť pošle ľudí žiť na Mars!

Od 2027 má ľudstvo preraziť na červenú planétu. Namiesto roky omieľaných Marťanov sa teda susedná planéta Zeme dočká ľudskej formy života.

Kolónia bude vrátane astronautov pozostávať zo stovky nadšencov a dobrodruhov (33 ich je z USA, 31 Európanov, 16 pochádza z Ázie, po 7 z Afriky a Austrálie), pričom záujem zúčastniť sa tejto novodobej reality show má až dvestotisíc kandidátov zo 140 krajín.

Aktuálne sa chystajú testy, ktoré preveria ich fyzickú a psychickú pripravenosť, schopnosti i odolnosť, zároveň sa pripravuje výrazný rez – zostane len štyridsiatka a z nej neskôr vzíde pilotná štvorica šťastlivcov – prvých obyvateľov Marsu. Ich umiestnenie na planéte bude priam šialene drahé, neuveriteľných šesť miliárd eur.

Mars One (MO), ako neziskový projekt, bol založený holandským podnikateľom Basom Lansdorpom a vedcom z European Space Agency Arnom Wieldersom.

V najbližších rokoch je plánom urobiť všetko preto, aby to bolo technologicky zvládnuteľné. Prioritu má skonštruovanie kozmickej lode, ktorá bude zhotovená na základe už známych postupov a skúseností. „Na experimenty nie je priestor,“ znie informácia z prostredia autorov myšlienky.

Ešte si treba počkať

Prví dobrodruhovia by mali na červenú planétu odletieť v polovici roku 2026 (cesta trvá 200 dní, pozn.), ďalší potom každých 24 mesiacov, celá kolónia má byť kompletná o sedem rokov neskôr.

„Počas piatich dní sa uchádzači nielen po prvý raz stretnú, ale budú aj môcť demonštrovať svoje schopnosti a kvality,“ hlási holandský organizátor.

Zúčastnení sa aktívne budú podieľať na desiatich desaťčlenných skupinách, ide o zistenie, či dokážu spoločne spracovať ako tím, teda naplniť podmienku, ktorá je hlavne v kozme nutnosťou na prežitie. Rovnako tak, či sú schopní zvládať krízové situácie, postarať sa o skupinu, žiť v relatívne malej skupine, narábať s jedlom, kyslíkom, a podobne.

Zaujímavosťou je, že sa nepočíta s financiami na zhotovenie vesmírnej rakety, ktorá by účastníkov tejto reality show nemajúcej v dejinách ľudstva obdobu zobrala späť na Zem. Ide teda o jednosmernú letenku a tým pádom aj o obrovské životné rozhodnutie.

Celý projekt má fungovať ako posun klasickej reality show do horibilných rozmerov. Televízie sa oň majú trhať, predpokladá sa, že návratnosť investície bude niekoľkonásobná.

PREČÍTAJTE SI: Poštárov nahradia drony, na rande vás odvezie auto bez šoféra. Ktorým profesiam zvoní umieračik?

Hrozí kanibalizmus?

Negatívom myšlienky poslať ľudí žiť na Mars má byť predpoklad, že kvôli prežitiu sa silnejší jedinci môžu uchýliť ku kanibalizmu.

*„Ak by vám dochádzalo jedlo, zvážili by ste zjesť svojho spoločníka?*“ znela otázka, ktorú každý z kandidátov musel zodpovedať.

Sue Ann z Los Angeles odpovedala jednoznačne: „Nie, veď by to bolo ako keby ste v hladomorni uvažovali nad zjedením otca a mamy.“

„Určite by sme ako tím zapracovali na tom, ako sa s týmto problémom vysporiadať. Preferujem nažívanie s každým v mieri,“ hovorí Talian Pablo.

PREČÍTAJTE SI AJ: Zistenie, ktoré veľa vysvetľuje. Mimozemšťania umierajú mladí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM