Rastislav Búgel Technológie

Revolučná NOVINKA! Autá dostanú špeciálne tyrkysové svetlá: Vodičov ochránia od POKUTY

Vďaka revolučným svetlám budú policajti hneď vedieť, že vodičovi takéhoto auta nemajú dať pokutu. Ako je to možné?

Ilustračný obrázok k článku Revolučná NOVINKA! Autá dostanú špeciálne tyrkysové svetlá: Vodičov ochránia od POKUTY
4
Galéria

Svet automobilovej dopravy čaká revolučná novinka. Dostanú totiž úplne nové obrysové svetlá, pričom zaujme ich výrazná tyrkysová farba. Prvou automobilkou, ktorá na ne dostala povolenie, je Mercedes-Benz.

Ako informuje portál autonoviny.sk, tyrkysové svetlo odlíši autá, ktoré pracujú v režime autonómnej jazdy. Medzi prvými si novinku na cestách budú môcť všimnúť vodiči v Kalifornii a Nevade.

Dobrá viditeľnosť na cestách

Nové tyrkysové svetlá budú integrované do predných a zadných svetiel. Rovnako budú aj súčasťou spätných zrkadiel. Mercedes chce, aby sa tyrkysová farba stala symbolom ľahkého rozpoznania automatizovanej jazdy vozidla.

A prečo práve tyrkysová? „Tyrkysová farba spĺňa dve základné kritériá – jej dobrá viditeľnosť umožňuje rýchlu detekciu ostatných účastníkov cestnej premávky a odlíšenie od existujúceho osvetlenia vozidla, ako smerových svetiel, bŕzd alebo núdzového osvetlenia. Vďaka tomu možno výrazne znížiť riziko zámeny s existujúcimi farbami osvetlenia,“ informuje server.

Podľa automobilky by zavedenie tyrkysových svetiel malo, okrem iného, dopomôcť zvýšeniu bezpečnosti na cestách.

Bez pokuty?

Podľa portálu navyše novinka pomôže aj policajtom a ochráni vodiča pred prípadnou pokutou. Keďže bude policajná hliadka jasne vidieť, že auto ide v autonómnom režime, vodič bude môcť vykonávať aj činnosti, ktoré inak nemôže – napríklad používať mobilný telefón.

„Takéhoto vodiča nie je oprávnené pokutovať, ale doteraz chýbalo akékoľvek rozlíšenie, ktoré autá skutočne jazdia autonómne a ktoré len majú dostatočnú technologickú výbavu, aby pomáhali vodičovi pri jazde,“ dodávajú autonoviny.sk.

Získajú dôležité údaje

Mercedes-Benz aktuálne získal povolenie na dvojročné testovanie na kalifornských cestách. V Nevade je situácia mierne odlišná. Automobilka bude môcť používať nové svetlá na autách s modelovým rokom 2026 a povolenie zostane v platnosti až do doby, kým sa v danom štáte neupraví zákon.

Automobilka tak získa dôležité údaje priamo z premávky, ktoré neskôr využije na zavedenie novinky aj v krajinách Európskej únie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Mercedes predstavil revolučné tyrkysové svetlá
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM