Zo zahraničia

REVOLUČNÁ novinka! Štát bude opitým ľuďom PREPLÁCAŤ taxík

Jedna z európskych krajín chce zabrániť tragédiám pod vplyvom alkoholu. Spustila zaujímavý experiment.

Ilustračný obrázok k článku REVOLUČNÁ novinka! Štát bude opitým ľuďom PREPLÁCAŤ taxík
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Vodiči jazdiaci pod vplyvom alkoholu spôsobujú obrovské množstvo dopravných nehôd, pričom obeťami sú často úplne nevinní ľudia. Uvedomujú si to aj talianske úrady.

Na šiestich vybraných diskotékach v rôznych kútoch krajiny počas uplynulého víkendu odštartoval vládou sponzorovaný experiment. Upozornil na to server La Repubblica.

Opitých odvezú zadarmo

Projekt, ktorý bude trvať až do polovice septembra, priniesol taxíky, ktoré čakajú pri východe z podnikov. Tie rozvážajú opitých zákazníkov domov úplne zadarmo.

Za projektom stojí podpredseda vlády Matteo Salvini, ktorí tak chce docieliť, aby sa ľudia, ktorí počas víkendu popíjali, dostali bezpečne domov a nikoho pri tom neohrozili.

Podmienkou na využitie bezplatného taxíka je podrobenie sa dychovej skúške na prítomnosť alkoholu.

Keď daný človek „nafúka“, od podniku dostane poukaz na jazdu.

Polarizuje spoločnosť

Ako to už býva, aj tento experiment rozdelil ľudí na dva tábory. Zatiaľ, čo jedni projekt vítajú a hovoria o zaujímavej myšlienke, iní spustili poriadnu vlnu kritiky. Poukazujú na už aj tak nedostatočný počet taxíkov v krajine, kedy sa často stáva, že človek jednoducho voľné auto nedokáže nájsť.

„Ak ste starší a musíte sa dostať domov z lekárskej prehliadky, za taxík si zaplatíte. Ak si mladý, opitý a potrebuješ sa dostať domov z diskotéky, štát ti to zaplatí. Toto nie je krajina pre starších ľudí, ale pre opitých mladých,“ píše jeden z používateľov sociálnej siete Twitter.

Po prvom testovacom víkende sa však ukazuje, že o projekt až taký veľký záujem nie je. Taxislužba v meste Jesolo na tento účel vyčlenila štyri autá, no ich vodiči veľa práce nemali. Ako upozornil portál Leggo, absolvovali 7 jázd, počas ktorých odviezli 20 ľudí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM