Rôzne

Silné víchrice a skoré sneženie? Meteorológovia odhadujú, aká bude jeseň v Európe

Meteorológovia zo spoločnosti AccuWeather prišli s prognózou na tohtoročnú jeseň. Na čo sa máme pripraviť v našich končinách?

Ilustračný obrázok k článku Silné víchrice a skoré sneženie? Meteorológovia odhadujú, aká bude jeseň v Európe
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa meteorológa Tylera Roysa tohtoročnú jeseň v Európe výrazne ovplyvnia tropické cyklóny v Atlantiku, a to od ľahkého vetra až po víchrice alebo od slabých búrok po rozsiahle záplavy.

Meteorológ Alan Reppert dodal, že tieto systémy môžu priniesť zrážky do oblastí Španielska, Portugalska a Francúzska, kde nedostatok vlahy v lete spôsobil v niektorých regiónoch extrémne sucho, píše iMeteo.sk o prognózach počasia.

Víchrice v Európe

Roys ďalej očakáva, že v prvej polovici jesene sa Európou preženú silné víchrice, a to najmä v severozápadnej Európe (Britské ostrovy, Nórsko, sever Francúzska a sever Nemecka). V druhej polovici jesene by malo byť veternejšie skôr v južnejších častiach Európy.

Prechod z leta na jeseň nebude pre mnohých Európanov jednoznačný, pretože aj v septembri sa budú udržiavať vyššie teploty, a to v západnej a strednej Európe, vrátane Slovenska.

Meteorológ zároveň dodal, že aj keď teplo v prvej polovici jesene bude pretrvávať, to však neznamená, že bude úplne bez výdatných zrážok, takže jeseň bude teplá, no daždivá zároveň.

Skoré sneženie

Napríklad Írsko a Spojené kráľovstvo by mohli mať nadpriemerné teploty aj nadpriemerné zrážky na jeseň tohto roku.

Čo sa týka strednej a juhovýchodnej Európy, zmenu v počasí vidia meteorológovia v polovici jesene, kedy by sa mal charakter počasia zmeniť a výrazne sa ochladí.

Zároveň však očakávajú dostatok zrážok, čo môže viesť aj k skoršiemu sneženiu v niektorých oblastiach. Lyžiarska sezóny by tak podľa nich mohla začať o čosi skôr.

Jesenná rovnodennosť, ktorá nastane 22. septembra o 15:30 hodine, neznamená automaticky začiatok jesene. Klimatológovia používajú aj iné hranice pre ročné obdobia. Z meteorologického, respektíve klimatického hľadiska, je jeseň prechodné ročné obdobie medzi letom a zimou a teda sú to mesiace september až november.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM