TOS Zo Slovenska

Slovákov pobúril text pracovnej ponuky: Volíš Fica a si nezaočkovaný? Na náš inzerát nereaguj!

Je jej plný internet! Firma sa nechcene zviditeľnila pracovným inzerátom, ktorý šokoval netradičnou požiadavkou na potenciálnych uchádzačov.

Ilustračný obrázok k článku Slovákov pobúril text pracovnej ponuky: Volíš Fica a si nezaočkovaný? Na náš inzerát nereaguj!
Zdroj: Profesia.sk/MacMike VAT s.r.o. , Unsplash.com

Na prvý pohľad inzerát ako každý iný. Košická IT firma zverejnila na portáli Profesia pracovný inzerát, cez ktorý chcela nájsť asistentku a office manažérku.

V rámci náplne práce, právomocí a zodpovednosti nebolo na inzeráte nič zvláštne, čo by sa výrazne líšilo od bežných pracovných ponúk.

Nezvyčajný záver

„Keďže všetci v našom kolektíve vyznávame rovnaké hodnoty, veríme vede a slušnému správaniu- ak volíš Kotlebu, Blahu, Pelleho, Fica a pod., ak schvaľuješ vojnu na Ukrajine, ak nie si zaočkovaný, tak nám prosím na inzerát nereaguj. Rešpektujeme tvoje postoje a názory, ale nevieme si predstaviť spoluprácu s niekým, kto to má v hlave nastavené inak ako my,“ uviedla firma v závere inzerátu.

Aj keď je už aktuálne inzerát stiahnutý, internetom sa šíria snímky obrazovky, na ktorých je zaznamenaný. Niektorí užívatelia na sociálnej sieti spolu s ním zdieľajú aj časť Zákonníka práce, ktorá sa zaoberá zákazom diskriminácie.

Porušený zákon?

Ako sa píše v Príručke ľudských práv, slovenský Zákonník práce explicitne zakazuje diskrimináciu v zamestnaní okrem iného aj z dôvodu politického alebo iného zmýšľania.

„V zmysle zákazu diskriminácie je nezákonné, ak zamestnávateľ zverejní pracovnú ponuku, ktorá uprednostňuje pri výbere uchádzačov o prácu osoby určitého pohlavia, rasy, národnosti alebo obsahuje iné preferencie na základe chránených dôvodov,“ uvádza sa v Príručke ľudských práv na margo pracovných ponúk.

Či však takto konkrétne naformulované informácie v predmetnom pracovnom inzeráte sú nielen kontroverzným výberom slov, ale aj porušením zákona, je otázka pre právnikov, resp. príslušné inštitúcie.

So žiadosťou o stanovisko k stiahnutému inzerátu sme požiadali aj samotnú spoločnosť, do uzávierky sme však odpoveď nedostali.

Kontroverzný inzerát košickej firmy
1
Galéria

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM