Aktualizované Zo Slovenska

Štyria poslanci opozície na polícii. Nekonečná kauza Bašternák pokračuje!

Štvorica politikov vypovedala v pondelok na Národnej kriminálnej agentúre. Dôvodom je kauza okolo spoločnosti B. A. Haus. Prípad má nového vyšetrovateľa.

Ilustračný obrázok k článku Štyria poslanci opozície na polícii. Nekonečná kauza Bašternák pokračuje!
Zdroj: TASR

Téma by ste mali vedieť o kauze Bašternák. Otrasie niečo pozíciami našich politikov? už niekoľko dní rezonujúca na slovenskej politickej scéne dnes dostala ďalší rozmer. Štvorica predstaviteľov opozície Richard Sulík, Jozef Rajtár, Daniel Lipšic a Igor Matovič vypovedala v priestoroch Národnej kriminálnej agentúry.

Prví dvaja, členovia SaS, v súvislosti s prípadom spoločnosti B. A. Haus podnikateľa Bašternáka. Bývalý minister spravodlivosti a predseda politickej strany NOVA Lipšic je zasa advokátom v prípade Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča, ktorý je obvinený z ohrozenia bankového tajomstva, keď nazrel do účtov ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Prokuratúra určila práve týchto štyroch oznamovateľov, ktorých aj postupne vypočula.

Ako informuje portál aktuality.sk, prvým vypočúvaným bol Jozef Rajtár, ktorý prezradil, že polícia si od neho podklady nevyžiadala, keďže si ich dokáže zabezpečiť oveľa efektívnejšie.

„Pýtali sa na všetko, čo viem v súvislosti s B.A. Haus, prevodmi či Ladislavom Bašternákom,“ hovorí Rajtár.

PREČÍTAJTE SI: Robert Fico verí Kaliňákovi. Opozícia vraj taktizuje a má bohapusté výmysly

Sulík s novou skúsenosťou

Šéf Sas Richard Sulík mal pred začiatkom vyšetrovania zvláštny pocit, ktorý vysvetlil slovami, že sa mu doposiaľ nestalo, že pri predošlých trestných oznámeniach nikto nezavolal, ani sa ho nepýtal, či by chcel k danej výpovedi niečo doplniť.

„Za moju politickú kariéru som podal možno 50 trestných oznámení a ani raz ma nikto nezavolal, či to naozaj tak myslím,“ povedal pre aktuality.sk a doplnil, že všetky predošlé prípady nemali dlhé trvanie, nič sa nepodarilo preukázať.

Sulík očakáva konanie prokuratúry a polície, ktorá podľa jeho názoru už musí Ladislava Bašternáka predvolať. Výsluch Igora Matoviča príde na rad popoludní.

Matovič: Je tu nádej

Ako posledný vypovedal šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič, ako sám povedal, vyšetrovateľov zaujímali jeho výroky o úplatkoch pre premiéra Fica a jeho smeráckeho kolegu Kaliňáka.

„Nie je v poriadku, ak niekto podozrivý z daňového podvodu predáva firmu pod cenu ministrovi vnútra,“ myslí si Matovič, ktorý verí, že by sa táto kauza mohla riadne prešetriť a dostali by sme sa výsledku.

„Mám taký pocit, že sa začínajú búriť aj statoční policajti a prokurátori, čo nám dáva nádej, že si zoberieme Slovensko späť,“ cituje Matoviča aktualne.sk.

PREČÍTAJTE SI: Čo by ste mali vedieť o kauze Bašternák. Otrasie niečo pozíciami našich politikov?

Kauza Bašternák – Kaliňák – Počiatek

Podpredseda Smeru čelí podozreniu, že kryl vyšetrovanie daňových podvodov Ladislava Bašternáka. Firmy developera luxusného bytového komplexu Bonaparte získali počas niekoľkých rokov od štátu na takzvaných daňových vratkách 16 miliónov eur. Za rovnaké obdobie pritom odviedli štátu dane za 72-tisíc eur, informoval Denník N.

Kaliňák rezolútne odmietol akékoľvek ovplyvňovanie vyšetrovania. Médiá medzičasom poukázali na viaceré prepojenia politika s podnikateľom.

Minister vnútra kúpil od Bašternáka jeho podiel v spoločnosti B. A. Haus. Už pár mesiacov po vzniku spoločnosti sa stal jej akcionárom exminister financií a dopravy Ján Počiatek, ktorý neskôr prikúpil ďalší podiel.

Za kontroverzný možno označiť aj zisk podielu v spoločnosti FoRest, s. r. o. Kaliňák spolu s Počiatkom získali podiel vo firme za dve eurá, hoci jeho účtovná hodnota bola 37-tisíc eur. Podiel im predal Robert Pintér, ktorý zastával vysoké pozície na ministerstve vnútra.

Zamestnanec komerčnej banky a asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára – Fili Rybanič si podľa medializovaných informácií pozrel bankový účet šéfa rezortu vnútra. Tvrdil, že Kaliňákovi naň mali prísť platby zo spoločnosti blízkej Bašternákovi vo výške niekoľko sto tisíc eur.

Kauza má nového vyšetrovateľa

Vyšetrovateľka, ktorá bola k prípadu pridelená, ešte minulý týždeň uviedla, že sa v kauze cíti byť zaujatá. Svoje rozhodnutie odstúpiť vysvetlila slovami, že je na ňu kladený neustály mediálny tlak i ten pochádzajúci od poslancov Národnej rady.

Podľa komunikačného odboru policajného prezídia už na prípade ďalej nepracuje, ten bol posunutý inému vyšetrovateľovi.

Politici 6
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM