Webnoviny - Svet

Súd potvrdil trest 25 rokov za vraždu matky

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/KRPZBANSKÁ BYSTRICA 7. júla (WEBNOVINY) – Trest 25 rokov odňatia slobody za vraždu matky potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 28-ročného Michala Tóšu z Cinobane. Do trestu súdy zarátali i napadnutie otca a nedovolené držanie streliva.

Tragická udalosť sa stala 9. mája 2010 večer v rodinnom dome. Michal po predchádzajúcom konflikte s príslušníkmi rodiny zaútočil na svoju 51-ročnú matku Máriu kuchynským nožom. Do hrudníka jej zasadil tri prudké údery, pričom čepeľ noža zasiahla hrudnú aortu i pľúca. Matka utrpela šok z krvácania do hrudnej dutiny a zomrela.

Ráno po vražde sa dostal Michal do sporu s 57-ročným otcom Karolom i 30-ročným bratom Róbertom. Obaja mu vyčítali, že zabil matku, na čo Michal reagoval agresívne. Otca dokonca pohrýzol na ruke, predlaktí a na lakti. Tragédia bola vyvrcholením viacročných konfliktov medzi Michalom a jeho najbližšími príbuznými. Michal po čine neušiel, nelikvidoval stopy a sediac pri nebohej čakal na políciu.

Znalci psychiatri ho označili za bezcitného psychopata, nekritického voči sebe. V čase činu však bol pri zmysloch a chápal nebezpečnosť svojho konania. Michal tvrdil, že znalci jeho výpovede nebrali vážne a vytrhli jeho výroky z kontextu. Preto žiadal nový znalecký posudok, ale senát mu nevyhovel. Podľa znalcov motív útoku na matku vie iba Michal.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM