Rastislav Búgel Zo zahraničia

Surfisti ostali v ŠOKU! Útočil pri chorvátskom ostrove žralok?

Surfisti mali vo vodách Jadranu údajne nafotiť žraloka. Odborník vysvetľuje, čo to mohlo byť.

Ilustračný obrázok k článku Surfisti ostali v ŠOKU! Útočil pri chorvátskom ostrove žralok?
Zdroj: Facebook.com/Regional Express

Surfisti a rybári začiatkom tohto týždňa údajne v chorvátskej oblasti Brijuni neďaleko Istrie odfotili žraloka. Informoval o tom server Regional Express.

Podľa svedkov mal žralok zaútočiť na tuniaka. Portál sa však rozhodol preveriť, či išlo skutočne o morského predátora.

Čo na to hovorí odborník?

Hoci zo zverejnených záberov nie je úplne jasné, o aké zviera išlo, odborník Neven Iveša si myslí, že ryba vyskakujúca z mora bola skutočne tuniak.

„Môžeme vidieť aj plutvu, ktorá by mohla patriť žralokovi obrovskému, ktorý bol nedávno videný pri obci Savudrija. Ten žralok sa živí planktónom a určite na tuniaka nezaútočil, ale je možné, že sa na tom mieste kŕmili spoločne,“ uviedol morský biológ.

Mohol to byť aj dravý žralok

Portál dodáva, že more je aktuálne plné malých rýb, ktorými sa oba druhy živia. Keďže na fotografiách toho veľa vidno nie je, podľa odborníka sa mohlo stať, že tuniaka naozaj napadol dravý žralok, akým je napríklad druh mako.

Neven Iveša však dodáva, že v tomto prípade je to len málo pravdepodobné.

„Tuniaky sú teraz vidieť všade, pretože sa intenzívne kŕmia, aby nazbierali dostatok zásob pre obdobie neresenia, ktoré čoskoro nastane, keď všetky tuniaky modroplutvé opustia Jadran a pôjdu do západného Stredozemného mora, aby sa rozmnožili, a potom sa vrátia. Nie je absolútne ojedinelé, že sa v niektorej oblasti spolu živí viac druhov, čo môže byť aj tento prípad,“ uzavrel morský biológ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Morski pas u okršaju s tunom 😱 Jučer je u Brijunskom akvatoriju zabilježen neobičan prizor! Pokušavamo saznati o kojoj...

Posted by Regional Express on Tuesday, April 9, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM