TOS Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Na fronte mal prísť o život mladý Slovák. Všetko je ale inak!

Najprv správa o smrti a potom zvrat! Čo je s mladým Slovákom Alexom, ktorý pomáha Ukrajincom na fronte ako zdravotník?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Na fronte mal prísť o život mladý Slovák. Všetko je ale inak!
Zdroj: Facebook.com/zdravotnizajisteni.cz , TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Vlani v lete obleteli slovenské aj české médiá fotky mladého Slováka Alexa, ktorý sa po začiatku ruskej invázie rozhodol odísť na Ukrajinu a dobrovoľne pomáhať tamojšej armáde v pozícii zdravotníka.

Ako vysvetlil, aj keď je zdravotník, dostal do rúk zbraň pre vlastnú ochranu. Ocitol sa aj na záberoch Českej televízie, na ktorých bolo vidieť, ako sa vystrašený po útoku Rusov vracia do bezpečia.

„Išiel som sem nie bojovať, ale ošetrovať, poskytovať prvú pomoc vojakom, ktorí sú na fronte. Pokiaľ sa k nim nedostane lekár, tak ich ošetrujeme my zdravotníci, ktorí sme s vojakmi. Keď pôsobíte v skupinke, je jasné, že keby na nás začali strieľať, tak my opätujeme paľbu, takže teoreticky ako keby som im pomáhal,“ citoval Alexa Nový Čas.

Vlastizrada?

V súvislosti s ním sa riešilo, či službou v cudzej armáde ide v jeho prípade o vlastizradu alebo nie.

„Až po tom, ako som sa sem dostal, sa ku mne dostala informácia, že sa na Slovensko nemôžem vrátiť, keďže som sa dopustil vlastizrady. Podľa mňa to nie je žiadna vlastizrada, nakoľko iba zachraňujeme ľudské životy, ja ich nezabíjam. Som zdravotník, ktorý dostal zbraň na svoju vlastnú ochranu,“ uviedol vlani Alex pre Nový Čas.

Správa o smrti

Viaceré médiá vtedy vypichli výrok mladíka, že je na smrť pripravený. Teraz, o rok a pol neskôr, sa v českom denníku Blesk objavila správa, že mladý 20-ročný Slovák Alex na Ukrajine zomrel.

Túto správu však na sociálnej sieti v nedeľu večer dementovala organizácia zastrešujúca českých dobrovoľníkov na Ukrajine, podľa ktorej je Alex živý a zdravý.

Blesk medzičasom článok o jeho smrti stiahol a aktuálne už tak nie je dostupný. Alex je rodákom z Michaloviec, pred odchodom na Ukrajinu žil v Česku.

Foto: ilustračné / archív

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM