rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prelomí Petra Vlhová KONEČNE olympijské prekliatie?

Slovenská lyžiarska hviezda má šesť medailí zo svetových šampionátov, ale z dvoch predchádzajúcich olympiád sa vrátila naprázdno.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prelomí Petra Vlhová KONEČNE olympijské prekliatie?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Petra Vlhová má na prebiehajúcej zimnej olympiáde v Pekingu veľké plány. „Ideme si tam po medaily,“ cituje americká agentúra AP jej osobného trénera Maura Piniho. Záujem médií spoza Atlantiku je prirodzený, Vlhová je v boji víťazstvá najväčšou súperkou Američanky Mikaely Shriffrinovej.

Do tretice?

Minulý rok Vlhová získala svetový pohár, v tejto sezóne zvíťazila v piatich zo siedmich slalomov. V Pekingu však bude po dvoch olympijských účastiach v rokoch 2014 a 2018 bojovať o prvú medailu.

„Prvý raz ste na olympiáde stratení, druhý raz sa učíte, tretí raz ste pripravení podať výkon,“ hovorí tréner Pini.

Jeho zverenkyňa by mala súťažiť minimálne v troch disciplínach – slalome, super G a súťaži tímov. Vlaňajší titul vo Svetovom pohári si na Slovensku tak vážili, že na poslednú súťaž vo Švédsku letela vládnym špeciálom. „Po zisku krištáľového glóbusu jej cesta viedla do prezidentského paláca,“ pripomína AP.

Prvá olympijská medaila v alpskom lyžovaní by bol dôvod na ešte väčšiu oslavu. „Som presvedčený, že Petre bude držať palce celá krajina,“ dodáva Švajčiar Pini.

Akoby bola v tranze

Japan Times v medailóne o slovenskej lyžiarke píše, že pred tým, než sa stala svetovou hviezdou, bola nenápadným mladým dievčaťom s rečovou vadou a záľubou v jazde na motorke.

Jej otec a manažér Igor Vlha spomína, že sa „naučila lyžovať skôr než hovoriť.“

Počas súťaží má Petra rituál s jedlom. Na raňajky má ovsené vločky, ovocie, biely jogurt a arašidové maslo. Na obed si dá cestoviny, na večeru občas steak.

Vlhová je stále motocyklovou nadšenkyňou, mimo lyžiarskej sezóny si vždy nájde čas na jazdu v horách. Na svahu je však vždy sústredená na sto percent. „Je ťažké to popísať, ale vyzerá to, akoby bola v tranze,“ dodáva jej brat Boris.

Zdroj: TASR/Martin Baumann

Neprehliadnite...

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM