Technológie

Tajné sledovanie partnerov či kolegov?! Objavil sa softvér, ktorý vás pripraví o súkromie!

Nový softvér umožňuje ‚stalkerom‘ skrytý prístup k akýmkoľvek údajom a k aktivitám používateľa na zariadeniach, vrátane messengerových služieb a sociálnych sietí.

Ilustračný obrázok k článku Tajné sledovanie partnerov či kolegov?! Objavil sa softvér, ktorý vás pripraví o súkromie!
Zdroj: pixabay.com

Odborníci našli nový typ stalkervéru, komerčného softvéru, ktorý sa používa na tajné sledovanie (stalkovanie) partnerov či kolegov.

Pripraví vás o súkromie

Softvér s názvom MonitorMinor umožňuje ‚stalkerom‘ skrytý prístup k akýmkoľvek údajom a k aktivitám používateľa na zariadeniach, ktoré sú pod ich dohľadom vrátane messengerových služieb a sociálnych sietí. Upozornili na to experti spoločnosti Kaspersky.

Pri získaní administratívnych práv je MonitorMinor schopný aj pristupovať k vzorom odomykania obrazovky, čo umožňuje operátorovi stalkervéru odomknúť zariadenie, keď je v jeho blízkosti alebo keď k nemu bude najbližšie mať možnosť fyzického prístupu. „Toto je jedinečná funkcia, ktorú spoločnosť Kaspersky doteraz neevidovala medzi hrozbami pre mobilné platformy,“ dodali odborníci.

Medzi ďalšie funkcie MonitorMinor patrí aj ovládanie zariadenia pomocou SMS príkazov, pozeranie videí z kamier na zariadení v reálnom čase, nahrávanie zvukov cez mikrofón zariadenia, zobrazenie prehliadania v Google Chrome či zobrazenie štatistík používania určitých aplikácií. Stalkervér sa tiež dokáže dostať k obsahu vnútornej pamäte zariadenia, kontaktom a systémovým denníkom.

„MonitorMinor je v mnohých aspektoch nadradený iným typom stalkervérov a implementuje všetky druhy funkcií sledovania, pričom niektoré z nich sú jedinečné a na zariadení obete je takmer nemožné ich odhaliť. Táto konkrétna aplikácia je neuveriteľne invazívna – úplne pripraví obeť o akékoľvek súkromie pri používaní jej zariadení a dokonca umožňuje útočníkovi nahliadnuť spätne do toho, čo obete robili predtým,“ upozornil generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu Miroslav Kořen.

Ako sa nestať obeťou stalkera?

Podľa údajov spoločnosti je tento stalkervér v najväčšom množstve zariadení nainštalovaný v Indii (14,71 %), Mexiku (11,76 %) a následne v Nemecku, Saudskej Arábii a Spojenom kráľovstve (po zhruba šesť percent v každej z nich).

Odborníci radia, čo robiť, aby užívatelia predišli útokom a nestali sa obeťou ‚stalkera‘. Mali by si napríklad zablokovať inštaláciu programov z neznámych zdrojov v nastaveniach smartfónu, nikdy nezverejňovať heslo ani prístupový kód k zariadeniu či po ukončení vzťahu s expartnerom alebo expartnerkou zmeniť všetky bezpečnostné nastavenia zariadenia, ako napríklad heslá či prístup k polohe zariadenia.

Taktiež odporúčajú skontrolovať zoznam nainštalovaných aplikácií na svojich zariadeniach a používať spoľahlivé bezpečnostné riešenie, ktoré upozorní na prítomnosť komerčných špehovacích programov v zariadení.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM