Zo Slovenska

Tohtoročné Vianoce nás budú stáť oveľa VIAC ako vlani: Zdraželo úplne VŠETKO!

Vianoce sú poriadnym zásahom do rodinného rozpočtu. Navyše, tie tohtoročné ovplyvní aj veľké zdražovanie.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročné Vianoce nás budú stáť oveľa VIAC ako vlani: Zdraželo úplne VŠETKO!
Zdroj: www.pixabay.com

Tohtoročné Vianoce budú podstatne drahšie ako vlani. Za predvianočný nákup potravín zaplatí priemerná slovenská domácnosť o 25 až 30 % viac, odhaduje analytička Wood & Company Eva Sadovská. V októbri boli podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vyššie o 26,1 %.

Veľké zdražovanie

Z darčekov, ktoré Slováci najčastejšie nakupujú pre svojich blízkych, sú aktuálne drahšie ako pred rokom najmä výrobky pre osobnú hygienu o 17,3 %, produkty pre domácich miláčikov o 16,9 % a šperky o 15,5 %.

„Od 6 až 7,5 % si priplácame oproti minulému roku za mobilné telefóny, oblečenie a obuv, kávovary či bicykle. Za knihy, hodinky, hudobné nástroje či hračky platíme tento rok o 4 až 5 % viac ako vlani. Fotoaparát nás vyjde drahšie o 2,3 %,“ priblížila Sadovská. Najmenej si priplatíme za športové vybavenie (0,5 %) a počítače (0,1 %).

Vynútené úspory

Obavy z ďalšieho zdražovania tesne pred Vianocami môžu byť podľa analytičky dôvodom, prečo sa Slováci tento rok pustili do vianočných nákupov skôr ako vlani alebo prečo si nákupy viac rozkladajú v čase.

V tomto roku doposiaľ Slováci nakupovali v obchodoch viac ako vlani, a to aj napriek rekordne vysokým cenám, pripomenula Sadovská. Dôvodom je fakt, že kamenné prevádzky sú otvorené. Zároveň na nákupy míňali tzv. vynútené úspory, teda finančné prostriedky, ktoré si počas lockdownov z predchádzajúcich dvoch rokov ušetrili.

Drahší aj zemiakový šalát či kapustnica

Počas tohtoročných vianočných sviatkov budú mať Slováci drahší aj tradičný zemiakový šalát, kapustnicu či vianočné koláče. Uviedla to Jana Glasová, analytička 365.bank.

„Tento rok si priplatíme aj za tradičný zemiakový šalát. Cena zemiakov medziročne vzrástla o 37 % a vajíčka sú drahšie o 42 %. Majonéza a sterilizované uhorky a hrášok vychádzajú o 20 až 26 % viac ako pred minuloročnými sviatkami,“ spresnila.

„Ceny kaprov síce zo štatistík nepoznáme, ale drahšie ako pred rokom nás vychádza aj rybacie filé a mrazené ryby, a to o 15 %,“ poznamenala.

Podľa jej informácií budú Slováci tento rok na vianočný stôl drahšie pripravovať aj kapustnicu. „Zvýšila sa totiž cena klobásy o 27 %, bravčového mäsa o minimálne 25 % a aj kvasenej kapusty o 18 %,“ doplnila.

„Tieto Vianoce nás vyjdú drahšie aj koláče na štedrovečernom stole. Rastlinný olej aj kryštálový cukor vychádza drahšie o asi 70 %, pšeničná múka a margarín o 60 %. "Za práškový cukor si priplatíme takmer 50 % a o viac než 40 % drahšie sú vajcia, maslo aj mlieko. Približne 30-percentný cenový rast zaznamenali kypriaci prášok do pečiva, kvasnice aj lístkové cesto. O 12 až 20 % sa zvýšili aj ceny džemu a medu,“ dodala Glasová.

Prečítajte si tiež

„Na druhej strane, pre mnohé domácnosti je aktuálne zdražovanie doslova devastačné. V ich prípade už pri nákupoch dochádza k šetreniu, uprednostňovaniu nevyhnutných tovarov pred luxusnejšími či lacnejších pred drahšími,“ priblížila analytička s tým, že ide predovšetkým o nízkopríjmové domácnosti, domácnosti nezamestnaných, jedného rodiča s deťmi, či domácnosti s telesne znevýhodnenými členmi.

Mladí minú najmenej

Väčšina opýtaných (58 %) v novembrovom prieskume jednej z bánk odpovedala, že tento rok plánuje minúť na darčeky rovnako ako vlani, reálna hodnota ich peňazí však medzitým klesla. Z dôvodu vysokých cien zvyšné štyri desatiny (42 %) spotrebiteľov menia nákupnú stratégiu. Z nich 30 % plánuje na darčekoch ušetriť, zvyšných 12 % chce naopak minúť viac, aby udržali štandard, na ktorý boli ich blízki zvyknutí.

Ľudia, ktorí míňajú najviac, sú podľa banky v strednom veku, čo možno odôvodniť tým, že majú za sebou mnoho rokov pracovných skúseností a najväčšie úspory. Ďalším dôvodom môže byť vyšší počet členov rodiny, či už ide o deti alebo vnúčatá. Najmenej peňazí na darčeky minie najmladšia skupina dospelých (18 – 26 rokov).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM