Zo Slovenska

Tohtoročné Vianoce nás vyjdú DRAHO: Priplatíme si za salónky aj čokoládových Mikulášov

Za cukrovinky si v závere tohto roka priplatíme. Pozrite sa, o koľko zdraželi vybrané čokoládové sladkosti.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročné Vianoce nás vyjdú DRAHO: Priplatíme si za salónky aj čokoládových Mikulášov
Zdroj: TASR/Vladimír Benko , Pexels.com

Prichádza záver roka a s ním aj obdobie, kedy idú na dračku rôzne čokoládové figúrky, kolekcie, salónky a iné sladkosti. Tohtoročný Mikuláš a Vianoce sa nám však predražia.

Cena stále stúpa

Ako informoval portál noviny.sk, čokoládovým dobrotám stúpla cena. Môžu za to rekordné ceny cukru a kakaa.

„Ak sa pozrieme na čokoládové výrobky, či už je to mliečna čokoláda alebo čokoláda na varenie, prípadne iné čokoládové výrobky, vidíme že sú medziročne drahšie o 10 až 40 percent,“ povedala pre portál analytička Wood & Cemopany Eva Sadovská.

Zdraželi aj jednotlivé cukrovinky. Navyše, analytici očakávajú, že vyššie ceny nás budú trápiť aj počas najbližších týždňov.

Rekordné ceny

„Ceny kakaa naozaj lámu rekordy na svetových burzách, dokonca cena niektorých druhov kakaa je najvyššia za posledných 20 rokov. Keď sa pozrieme na medziročnú zmenu, tak je cena vyššia o 63 percent,“ doplnila Eva Sadovská.

Ako prezradila Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory, na trhu nám počas tejto sezóny chýba asi 100-tisíc ton kakaových bôbov.

O koľko si priplatíme?

Portál priniesol aj prehľad niektorých sladkostí, ktoré medziročne zdraželi. Za mliečnu čokoládu si priplatíme o 19,9 percent viac, čokoláda na varenie zdražela o 16,6 percent, plnená čokoládová tyčinka o 12,8 percent, lentilky o 38,1 percent, značková bonboniéra o 10,30 percent a kakaovému prášku stúpla cena o 16,4 percent.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM