Zo zahraničia

Turista POŠKODIL Koloseum: Bráni sa, že nevedel, aké je staré

Britský turista lieta v poriadnych problémoch. Poškodil svetoznámu pamiatku, teraz sa kajá.

Ilustračný obrázok k článku Turista POŠKODIL Koloseum: Bráni sa, že nevedel, aké je staré
Zdroj: Dnes24.sk , YouTube.com/rytz

Anglický turista, ktorý koncom júna kľúčom vyryl do muriva rímskeho Kolosea svoje meno a meno svojej priateľky, sa za svoj čin ospravedlnil. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy tlačovej agentúry DPA.

Nahrali ho na telefón

Zábery tohto činu nahraté mobilným telefónom sa dostali na sociálne siete a talianskym karabinierom sa podarilo vypátrať 31-ročného páchateľa. Teraz mu hrozí vysoká pokuta.

V liste, ktorý bol publikovaný v britských médiách, obvinený napísal: „S hlbokými rozpakmi priznávam, že o starobylosti tejto pamiatky som sa dozvedel až po tom, čo sa to stalo, bohužiaľ.“ List bol zaslaný starostovi Ríma Robertovi Gualtierimu, magistrátu a prokuratúre.

Dúfa v menší trest

Turistov advokát pre rímske noviny Il Messaggero uviedol, že jeho klient je „prototypom cudzinca, ktorý si ľahkovážne myslí, že v Taliansku je všetko dovolené, dokonca aj činy, ktoré by boli v jeho domovskej krajine prísne potrestané“. Právnik dúfa, že vďaka ospravedlňujúcemu listu dostane jeho klient miernejší trest.

Angličanov čin vyvolal v Taliansku veľké pobúrenie. Muž sa vo svojom liste „úprimne a srdečne ospravedlnil Talianom a celému svetu za škody spôsobené na majetku, ktorý je v skutočnosti dedičstvom celého ľudstva“.

Koloseum, rímska pamiatka stará približne 2-tisíc rokov, je jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v Taliansku a považuje sa za symbol Večného mesta. Bolo postavené v prvom storočí nášho letopočtu a považuje sa za najväčší amfiteáter na svete. V starovekom Ríme sa v ňom konali gladiátorské zápasy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM