Lucia Koscelníková Regióny

Udialo sa v Bardejove

Červený kríž rozdával balíčky. V bazilike sa uskutočnil koncert. V Bardejove budú obnovovať hradby a vznikne aj nová pešia zóna. Gymnázium oslávilo osemdesiatku.

Ilustračný obrázok k článku Udialo sa v Bardejove
Zdroj: Bardejovský Reportér

Koncert Pontes

BARDEJOV. V nedeľu 12. novembra sa v Bazilike sv. Egídia uskutočnil koncert v rámci medzinárodného hudobného festivalu „Pontes – Mosty porozumenia“. Predstavili sa nám umelci Virtuosi di Praga, Ján Meisl a sopranistka Michaela Katrak. Okrem vážnej hudby zazneli aj svetské skladby od Franka Sinatru.

Červený kríž rozdával balíčky

BARDEJOV. V pondelok 13. novembra sa v športovej hale Mier rozdávali potravinové balíčky pre ľudí v núdzi. Balíčky sa rozdávali za pomoci dobrovoľníkov z Červeného kríža v spolupráci s Ministervom práce sociálnych vecí a rodiny. V Bardejove odovzdali 320 balíčkov, ktoré boli určené pre jednotlivcov, mnohopočetné rodiny a starobných či invalidných dôchodcov poberajúcich dávku v hmotnej núdzi.

Balíček v hodnote 33 eur obsahoval trvanlivé potraviny. Jednotlivé potraviny sa vyberali na základe ich výživových hodnôt ale aj dĺžky spotreby. Ku balíčku boli priložené aj recepty na prípravu jednoduchých jedál či leták z informáciami a infolinkou o bezplatnom poradenstve poskytovanom Červeným krížom v Bardejove. Štát za pomoci Červeného kríža organizuje takúto distribúciu potravinových balíčkov štyrikrát v roku.

Gymnázium Leonarda Stöckela oslávilo 80 rokov

BARDEJOV. Vo švrtok 16. novembra sa v bardejovskej športovej hale uskutočnil slávnostný program pri príležitosti 80-tich rokov existencie bardejovského Gymnázia Leonarda Stöckela. Hlavné slovo mal riaditeľ gymnázia Marcel Tribus, odovzdávali a prijímali sa ceny primátora a riaditeľa gymnázia, rečnili vzácni hostia, v kultúrnom a hudobnom pásme vystúpili gymnazisti a previedli publikum historickými zmenami uplynulých osemdesiatich ro­kov.

Dobrovoľníci Červeného kríža rozdávali potravinové balíčky. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Juraj Bochňa vyspovedal dona Luigiho

BARDEJOV. Vo štvrtok 16. novembra o 17.00 sa v galérii Hornošarišského osvetového strediska v rámci diskusného fóra Súvislosti súčasnosti Bardejova a v súvislosti s výstavou Lesk a bieda komunizmu, ktorú stredisko pripravilo, sa uskutočnila diskusia na tému: Životný príbeh dona Luigiho. Hosťom bol 86-ročný Salezián Alojz Ondrejka, ktorý v Bardejove pôsobí od roku 1997.

Policajné vyšetrovanie pokračuje

BARDEJOV. Bardejovská polícia minulý týždeň začala trestné stíhanie a vyšetruje incident ku ktorému došlo 3. septembra na Priemyselnej ulici v Bardejove. Vtedy išlo o neznámeho páchateľa, ktorý na svojom osobnom motorovom vozidle predbehol 21-ročného Radovana idúceho vo svojom vozidle, gestom mu ukázal aby zastavil a následne ho fyzicky napadol.

Zovretou päsťou ho opakovane udieral do hlavy. Napadnutý Radovan utrpel viaceré zranenia, ktoré si vyžiadali práceneschopnosť 14 dní. Na základe získaných dôkazov bolo podané trestné stíhanie vo veci ublíženia na zdraví na 25-ročného Matúša z Bardejova. Momentálne je stíhaný na slobode a po preukázaní viny mu hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až dva roky.

Gymnázium Leonarda Stöckela oslávilo 80 rokov. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Obnova hradieb

BARDEJOV. Popri končiacich sa prácach na obnove južnej brány tzv. Horného hradu si mesto Bardejov dalo vypracovať novú štúdiu aj na opravu východnej časti mestského opevnenia, do ktorého by sa po rekonštrukcii mala vrátiť aj voda. V minulosti bola vodná priekopa neoddeliteľnou súčasťou historického Bardejova.

Projekt obnovy bude rozdelený na dve etapy. Prvá etapa bude obsahovať sanáciu hradieb na severovýchode opevnenia, výstavbu vodných plôch a s tým súvisiacich energetických rozvodov, drobnej architektúry, osvetlenia, chodníkov a zelene.

V druhej etape je navrhovaná rekonštrukcia hradobného opevnenia, rekonštrukcia Veľkej a Červenej bašty, chodníka osobností Bardejova, terénnych a sadových úprav. Ukončenie prvej etapy je plánované do konca roka 2018. Jej financovanie je plánováne z podpory Úradu vlády v rámci rozvoja najmenej rozvinutých okresov vo výške 450 až 500-tisíc eur.

Pešia zóna pri suburbiu

BARDEJOV. Mesto Bardejov pri zabezpečovaní ochrany pamiatkového fondu rieši okrem obnovy aj negatívny vplyv dopravnej infraštruktúry na mestské pamiatky. V súčasnosti sa záchrana historického dedičstva sústreďuje na obnovu okolia areálu židovského suburbia.

Mesto má spracovanú štúdiu riešenia tejto zóny s názvom „Námestie SNP – Námestie času“. Pri vstupe do suburbia investičný zámer predpokladá vytvorenie pešej zóny. Projekt si pravdepodobne vyžiada aj zrušenie dvoch križovatiek. Podstatou návrhu riešenia na zvýšenie priepustnosti je prestavba terajšej križovatky ulíc Štefanikova, Terasa Sevčenku a Mlynská na kruhovú križovatku.

Zmeny v nemocniciach

BARDEJOV. Agentúry a viaceré slovenské médiá minulý týždeň informovali, že podľa schváleného návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti sa urgenty rozdelia na dva typy a zdravotné poisťovne na ne budú platiť mesačné paušály. Urgentných príjmov bude na Slovensku celkovo 34 a budú fungovať ako jedna samostatná ambulancia, ktorá bude nonstop k dispozícii pre urgentných pacientov.

Bardejovská všeobecná Nemocnica s poliklinikou Sv. Jakuba patrí pod urgent tzv. „prvého typu“. Urgentný príjem prvého typu bude samostatná ambulancia s lekárom, triediacim pracovníkom a ďalším zdravotným personálom, s nonstop prevádzkou sedem dní v týždni.

Ide o takzvanú nadstavbu ústavnej pohotovostnej služby, ktorá musí mať jedno expektačné lôžko. Pri urgentnom príjme druhého typu ide o vyššiu špecializáciu a vyžaduje si ďalších odborníkov a špecialistov. Pevná cena mesačného paušálu pre poisťovne je 26 700 eur na jeden urgentný príjem 1. typu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM