Ľubomír Hudačko Správy

Unikátny záber jednej z najkrajších planét: Roman odfotil Saturn, ako sme ho ešte nevideli

Romanovi sa ho podarilo zachytiť v celej kráse vďaka jasným nociam, ktoré v tých dňoch prevládali. Vybral sa do obce Borský Svätý Jur, do časti Tomky.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny záber jednej z najkrajších planét: Roman odfotil Saturn, ako sme ho ešte nevideli
Zdroj: Roman Sulc

Romanovi sa podarilo zachytiť jedinečný záber. Odfotil planétu Saturn tak, ako sme ju ešte nevideli. Informuje o tom portál iMeteo.sk.

Ako portál ďalej píše, Roman je Bratislavčan, ktorý sa venuje astrofotografii. „Zameriava sa najmä na planéty, Mesiac, hmloviny a galaxie. Záber sa mu podarilo zachytiť v závere druhej augustovej dekády,“ píšu na iMeteo.sk.

Odkiaľ a s čím fotil

Saturn sa pritom považuje za jednu z najkrajších planét slnečnej sústavy.

Romanovi sa ho podarilo zachytiť v celej kráse vďaka jasným nociam, ktoré v tých dňoch prevládali. Vybral sa do obce Borský Svätý Jur, do časti zvanej Tomky.

Na kvalitný záber potreboval dobrú techniku a tak použil Teleskop: Skywatcher 12" 305/1500 PDS, montáž Skywatcher EQ6 PRO a kameru Zwo Asi 224 MC + 5× barlow lens.

Saturn je druhá najväčšia z planét a patrí podľa iMeteo.sk medzi joviálne planéty, čo znamená, že nemá pevný povrch, len hustú atmosféru.

Okolo Slnka 29 rokov

Vedci sa domnievajú, že na planéte je približne –212 °C. Vietor v atmosfére Saturnu dosahuje rýchlosť 1 800 km za hodinu, čo je viac ako na Jupiteri.

„Viditeľný je voľným okom ako žltkastý neblikavý objekt na nočnej oblohe. Je to piaty najjasnejší objekt v slnečnej sústave. Okolo svojej osi sa otočí každých 10 hodín a 39 minút, čo je druhý najkratší deň z planét slnečnej sústavy. Okolo Slnka obieha Saturn každých 29,4 rokov,“ doplnili na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM