Zo Slovenska

Veľa nových prípadov COVID-19 sa vyskytlo medzi pracovníkmi zo zahraničia

Na Slovensku v utorok pribudlo 100 prípadov nákazy novým koronavírusom. Zväčša ide o sezónnych pracovníkov zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Veľa nových prípadov COVID-19 sa vyskytlo medzi pracovníkmi zo zahraničia
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Značnú časť zo 100 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom zaznamenali vo firme, ktorej pracoviská sú v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Bratislave, Trnave a Galante.

Zo zahraničia

Zväčša ide o sezónnych pracovníkov zo zahraničia. Informovala o tom Daša Račková z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Na jednotlivých pracoviskách bolo doteraz potvrdených vyše 30 pozitívnych prípadov zo stoviek už testovaných zamestnancov na ochorenie COVID-19. V stredu a počas najbližších dní je naplánované testovanie ďalších zamestnancov, vrátane externej dopravnej obsluhy, dá sa preto očakávať, že počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 bude ešte rásť,“ uviedla Račková.

Doplnila, že v priestoroch, kde boli pozitívne testovaní zamestnanci ubytovaní, prijímajú príslušné protiepidemické opatrenia ako napríklad dôslednú dezinfekciu priestorov, vyčlenenie priestorov na izoláciu pre pozitívne testované osoby a ich úzke kontakty.

V ostatných prípadoch početnejšieho šírenia ochorenia COVID-19 v okresoch Dunajská Streda, Žilina a Prešov ide podľa Račkovej o aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov ochorenia z už identifikovaných a monitorovaných ohnísk nákazy.

„V niektorých prípadoch sme zaznamenali aj sporadický výskyt prípadov ochorenia COVID-19, epidemiologické vyšetrovanie v týchto prípadoch naďalej pokračuje,“ dodala. Na Slovensku aktuálne nezaznamenávajú komunitné šírenie ochorenia COVID-19, ide o lokálne ohraničené ohniská nákazy.

Výzva zamestnávateľom

ÚVZ SR pripomína dôležitosť aktualizácie krízových plánov vo veľkých firmách. „Vyzývame zamestnávateľov, aby v tejto veci neváhali využiť súčinnosť regionálnych úradov verejného zdravotníctva a dôsledne dbali na dodržiavanie protiepidemických opatrení, ktoré sú v krízových plánoch zadefinované,“ zdôraznila Račková.

Medzi tieto opatrenia môžu patriť napríklad obmedzenie stretávania sa pracovníkov z rôznych budov alebo jednotlivých zmien, zavedenie ranného filtra, zabezpečenie odstupov medzi zamestnancami, nariadenie práce z domu a podobne.

„Zároveň zdôrazňujeme potrebu zvýšenej intenzity umývania a dezinfekcie dotykových plôch, zabezpečenie pravidelného vetrania, ako aj nosenie rúšok v interiéroch, dodržiavanie sociálnych odstupov a aj časté umývanie a dezinfekciu rúk,“ pripomenula Račková.

Osoby pozitívne na COVID-19 sa aktuálne nachádzajú v izolácii, rovnako aj ich úzke kontakty, ktoré sa podrobia testovaniu na nový koronavírus. Súčasný výskyt COVID-19 si podľa epidemiológov vyžaduje dôsledné dodržiavanie aktuálne nariadených a odporúčaných opatrení ÚVZ SR a príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a prijímanie vybraných opatrení na lokálnej úrovni.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM