Svet Rôzne

V Nemecku zadržali šéfa Audi: Do čela spoločnosti sa postaví doterajší šéf predaja

V súvislosti s emisnou kauzou zadržali v Nemecku šéfa automobilky Audi Ruperta Stadlera. Potvrdila to v pondelok spoločnosť Volkswagen, ktorá je materským koncernom Audi.

Ilustračný obrázok k článku V Nemecku zadržali šéfa Audi: Do čela spoločnosti sa postaví doterajší šéf predaja
Zdroj: TASR

Informácie o Stadlerovom zadržaní prichádzajú len týždeň potom, ako prokuratúra v Mníchove oznámila, že rozšírila vyšetrovanie v emisnej kauze firmy Audi, pričom ďalším podozrivým sa stal Stadler. Ako vtedy dodala, v rámci najnovšieho vyšetrovania nechala prehľadať Stadlerovu súkromnú rezidenciu, ako aj dom ďalšieho podozrivého, člena predstavenstva firmy. Obaja sú podozriví z podvodu.

Za takmer tri roky, odkedy Volkswagen priznal, že do naftových vozidiel v USA montoval softvér umožňujúci zavádzanie pri emisných testoch, sa tak počet vyšetrovaných zo strany mníchovskej prokuratúry rozšíril na 20. Podľa prokuratúry firma Audi predala od roku 2009 v Európe a USA minimálne 210 000 naftových áut s nelegálnym softvérom. Ešte začiatkom februára prokuratúra prehľadala kancelárie a prevádzky firmy Audi v Ingolstadte a Neckarsulme.

Po zatknutí Ruperta Stadlera sa na čelo automobilky Audi postaví doterajší šéf predaja Bram Schot. Ten pracuje vo firme ešte len necelý rok.

Schot by sa mal stať dočasným šéfom Audi, zistila v pondelok agentúra DPA od zdrojov oboznámených so záležitosťou. Formálne ho ešte musí schváliť dozorná rada Audi.

Holanďan Schot má 56 rokov a v automobilke pôsobí od vlaňajšieho septembra. Do Volkswagenu (VW), ktorý je materským koncernom Audi, prešiel v roku 2011 z Daimleru. Približne 5 rokov bol šéfom predaja divízie úžitkových áut VW.

Dozorná rada Volkswagenu sa stretne v stredu (20. 6.), aby diskutovala o novej situácii.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM