Rastislav Búgel Zo Slovenska

V prírode si dajte POZOR! Na Slovensku sa premnožil prudko JEDOVATÝ chrobák

Na Slovensku sa premnožil nebezpečný chrobák. Nechytajte ho, je prudko jedovatý!

Ilustračný obrázok k článku V prírode si dajte POZOR! Na Slovensku sa premnožil prudko JEDOVATÝ chrobák
Zdroj: iMeteo.sk/Martin Krnáč

Na našom území sa zvýšil počet májky fialovej aj obyčajnej.

Práve májka fialová je najjedovatejší chrobák na Slovensku.

Hoci je tento chrobák na prvý pohľad veľmi pekný, v žiadnom prípade by ste ho nemali chytať do rúk. A nemôže za to fakt, že jeho spoločenská hodnota je 90 eur.

Prudko jedovatý!

„V prípade nebezpečenstva, keď sa cíti ohrozený, napríklad pri dotyku, vylučuje májka žltkastú tekutinu – svoju hemolymfu, ktorá sa podobá olejovým kvapkám. Hemolyfma obsahuje prudko jedovatý alkaloid kantaridín, ktorý môže byť pre človeka smrteľný už pri požití veľmi malej dávky a to 30 miligramov. Tento jed dokonca v minulosti častokrát využívali traviči,“ upozorňuje portál iMeteo.sk.

Vyzerá ako popálenina

Ako vám je z opisu jasné, májku by ste nemali chytať do rúk. Server pripomína, že hemolymfa májky spôsobila problémy deťom a dospelým ľuďom už aj v minulých rokoch: „V prípade vylúčenia tekutiny na kožu sa postihnuté miesto veľmi ťažko hojí. Pripomína popáleninu a nepríjemne bolí.“

Ako píše iMeteo.sk, dnes na májky môžete natrafiť pri každej prechádzke a nájdete ich veľké množstvo. Májky môžu naklásť až tisícky vajíčok, z ktorých sa neskôr vyliahnu malé larvy, ktoré sa nazývajú triungulinus.

Prvá pomoc

Univerzitná nemocnica Bratislava pred niekoľkými rokmi opísala prvú pomoc pri kontakte s jedom májky. Ak sa dostane pokožka do kontaktu s jedom, postihnuté miesto treba dôkladne umývať mydlom a vodou po dobu 10–15 minút.

Pokiaľ bolesť pretrváva, treba kontaktovať lekára. „Májka ma rada teplo, môžete ju uvidieť kdekoľvek na lúke. V blízkosti Bratislavy sa s ňou môžeme stretnúť napríklad v okolí Bielej vody alebo na Devínskej Kobyle, často aj v okolí čunovských jazier,“ informovala nemocnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM