Prokop Slováček Svet

V Turecku platí výnimočný stav, prezident Erdogan pritvrdzuje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan od dnes vyhlásil v zemi po pokuse o prevrat trojmesačný výnimočný stav. Má mu pomôcť získať väčšiu kontrolu v krajine, kde to teraz poriadne vrie.

Ilustračný obrázok k článku V Turecku platí výnimočný stav, prezident Erdogan pritvrdzuje
Zdroj: TASR

Hlava Turecka vyhlásila trojmesačný výnimočný stav po zasadnutí vlády a bezpečnostnej rady štátu. To Erdoganovi umožňuje získať väčšiu vládu nad dianím v krajine. O definitívnej platnosti výnimočného stavu musí teraz rozhodnúť parlament, ktorý ho môže zrušiť, alebo zmeniť dĺžku trvania.

Čo prezident získa?

Nie je toho málo, čo prezident Turecka, vďaka mimoriadnemu stavu získa. Ak parlament mimoriadny stav nezruší, môže prezident vyhlásiť zákaz vychádzania, zhromažďovania a protestov na uliciach alebo vo vnútorných priestoroch. Rovnako tak môže zakázať printové médiá, kontrolovať všetky formy vysielania a uverejňovania textov, obrázkov, filmov a zvukových súborov. Môže ich obmedziť, alebo zakázať.

Čítajte aj: Erdogan nevylučuje opätovné zavedenie trestu smrti v Turecku

Takisto môžu bezpečnostné zložky prehľadávať osoby, vozidlá alebo nehnuteľnosti a konfiškovať potenciálne dôkazy, môže byť dokonca v určitých časových úsekoch, alebo v niektorých oblastiach zakázaná cestná doprava, niektoré oblasti môžu byť oplotené alebo evakuované. Štát môže prevziať kontrolu nad dopravou na súši, na mori a vo vzduchu

Prezident: Ničoho sa báť nemusíte

Erdogan odmieta tvrdenia, že tieto opatrenia by obmedzili demokraciu v zemi. Uviedol, že cieľom opatrenia je chrániť demokraciu v Turecku a nie je zamerané na obmedzenie základných slobôd.

„Cieľom je rýchlo a účinne podniknúť všetky kroky potrebné na odstránenie hrozby voči demokracii, právnemu poriadku a ľudským právam a slobodám. Toto opatrenie nie je v žiadnom prípade proti demokracii, zákonom a slobodám. Naopak, má ich chrániť a posilniť,“ cituje TASR tureckého prezidenta.

Čítajte aj: VIDEO: Štátny prevrat v Turecku: Takmer 300 mŕtvych! Sú Slováci v ohrození?

Turecko
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM