Zo zahraničia

Vatikán ŠOKOVAL! Oznámil, že transrodoví katolíci môžu byť POKRSTENÍ

Vatikán sa vyjadril k citlivej téme. Transrodoví veriaci môžu byť pokrstení, no pápež jasne povedal, že homosexualitu pokladá za hriech.

Ilustračný obrázok k článku Vatikán ŠOKOVAL! Oznámil, že transrodoví katolíci môžu byť POKRSTENÍ
Zdroj: TASR/AP

Transrodoví veriaci môžu byť v katolíckej cirkvi pokrstení, ak to nespôsobí škandál alebo „zmätok“, oznámil v stredu Vatikán. Objasnil tak citlivú oblasť v náuke cirkvi. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Cirkev otvorená každému

Dikastérium pre náuku viery, inštitúcia poverená ochranou katolíckej viery, nemá ani námietky proti pokrsteniu detí párov osôb rovnakého pohlavia – či už adoptovaných alebo narodených náhradnej matke.

Tieto vyhlásenia obsahuje dokument, ktorý reaguje na otázky brazílskeho biskupa, a ktorý bol napísaný 31. októbra, ale zverejnili ho až teraz.

Dokument schválil pápež František, ktorý opakovane vyhlásil, že cirkev má byť otvorená každému vrátane veriacich z LGBTQ komunity.

Homosexualitu pokladá za hriech

Pápež však jasne povedal, že homosexualitu pokladá za „hriech, tak ako je ním každý pohlavný akt mimo manželstva“.

Katolícka náuka definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy za účelom mať deti.

V dokumente dikastérium uvádza, že transrodoví veriaci „môžu prijať krst na základe tých istých podmienok ako ostatní veriaci, ak neexistuje žiadna taká situácia, v ktorej hrozí vznik verejného škandálu alebo nejasnosti medzi veriacimi“.

Vzťahuje sa to na niekoho, kto podstúpil hormonálnu liečbu a/alebo operáciu na zmenu pohlavia, píše sa v dokumente.

V odpovedi na otázku, či pár osôb rovnakého pohlavia môže byť pokladaný za rodičov dieťa, ktoré má byť pokrstené, dikastérium len uviedlo, že musí existovať „opodstatnená nádej“, že dieťa bude vychovávané v katolíckej viere.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM