Webnoviny - Svet

Veľkonočný jarmok ponúka jarné dekorácie

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič PREŠOV 25. marca (WEBNOVINY) – Veľkonočné symboly – kraslice, medovníky, korbáče a jarné dekorácie ponúkajú dnes na Veľkonočnom jarmoku na nádvorí pred Divadlom Jonáša Záborského v Prešove zruční remeselníci. Organizátorom je Šarišské osvetové stredisko v Prešove. Podujatie je jednodňové, najviac predajcov pochádza zo šarišského regiónu, ale pozvanie prijali aj remeselníci z iných častí Slovenska. Agentúre SITA to potvrdila metodička pre remeselné činnosti Viera Vargová zo Šarišského osvetového strediska.

Štefan Tomko z Prešova objavil krásu práce s drôtom pred vyše desiatimi rokmi. Je učiteľom technickej výchovy na Spojenej škole internátnej v Prešove a priviedol so sebou na jarmok aj svojho žiaka Adriána Horňáka z Ličartoviec. Priúča ho drotárskemu remeslu, tak ako mnohých žiakov tejto školy, z ktorých sa niektorí už vydali aj na samostatnú dráhu drotárskeho remesla. „Drotárske výrobky som obdivoval v Považskom múzeu a potom som si zabezpečil potrebnú literatúru. S remeslom som začal ako samouk. Nakoniec som z toho robil aj diplomovú prácu,“ uviedol Tomko. V jeho stánku môžu návštevníci obdivovať kraslice zdobené drôtenou čipkovou vzorkou. Dekorácie v tvare košíkov, vozíčkov, vázičiek, svietnikov, rybičiek, kačičiek a zajačikov robí pomocou slučkového a špirálového výpletu. Používa rôzne priemery pozinkovaného alebo medeného drôtu. „Pozinkovaný drôt je potrebné povrchovo upraviť farbou. Používame aj čierny drôt, ktorý sa len nahreje, napustí olejom a vykefuje. Alebo drôt natrieme čiernym krémom na topánky, ako to robili starí drotári,“ prezradil tajomstvo drotárskeho remesla Tomko.

V predajných stánkoch remeselníci ponúkajú aj výrobky z dreva, prútia, papiera, kameňa a iných materiálov, ktoré majú hlavne dekoratívny charakter. Nájdu sa tu aj praktické pomôcky do kuchyne a hračky z dreva. Na jarmoku však dominujú kraslice. Madeirovým vzorom zdobí kuracie, kačacie a pštrosie vajcia dôchodkyňa Anna Závacká. Počet dierok na vajíčku závisí od jeho škrupiny, bežne ich je desať až 30. Dierky do kačacích a pštrosích vajec robí pani Závacká umeleckou vŕtačkou. Zdobeniu kraslíc sa venuje 30 rokov, madeirovej technike prepadla pred dvanástimi rokmi. Obľubuje aj ručné práce zo šúpolia, slamy a venuje sa tiež paličkovanej čipke. „Je to môj koníček, z tohto by som nevyžila. Bola som učiteľkou výtvarnej výchovy, pred Veľkou nocou sme v škole stále robili kraslice. Deti si vyskúšali ľahšie techniky batikovania s rastlinami alebo voskom. Teraz som na dôchodku, mám viac času, môžem sa venovať aj náročnejším vzorom,“ uviedla Závacká. Obľubuje hlavne biele vajíčka, ktoré najprv vyfúkne ručnou pumpičkou. Prázdne vajíčka vypláchne saponátom, aby dnu neostala nečistota, ináč by hrkali. Potom ich umyje s práškom a odloží na ďalšie spracovanie.

Šarišské Osvetové stredisko spolu so Základnou školou na Bajkalskej ulici chystajú na 30. marca ďalší Veľkonočný jarmok priamo v budove školy. Podujatie poňali ako tvorivé dielne, preto každý z remeselníkov bude priamo pred očami návštevníkov predvádzať svoju zručnosť a techniku. Podujatie sa začne o 14:00 a svoje veľkonočné výrobky bude predvádzať 20 remeselníkov. Akciu prídu podporiť s tkáčskym stavom aj deti zo Spojenej školy internátnej na Masarykovej ulici v Prešove.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM