Správy

Viac než trpká irónia. Vrah z Orlanda bol zamestnancom bezpečnostnej firmy!

Tragédia, ktorú v nedeľu (12.6.) spôsobil v jednom z floridských gay klubov ozbrojený šialenec, sa o čosi posunula.

Syn afganských migrantov Omar Mateen (29) zastrelil cez víkend päťdesiat ľudí a zhruba rovnaký počet aj zranil. V prestrelke s políciou potom prišiel o život.

Z USA sa ale momentálne hrnú správy, že strelec, ktorého malo do nepríčetnosti dostať to, že videl mužov sa bozkávať, pracoval v najväčšej bezpečnostnej firme, ktorá nesie názov G4S. Dokonca v nej prešiel dvomi bezpečnostnými previerkami, poslednou v roku 2013.

Potvrdil to aj hovorca spoločnosti David Satterfield.

Mateen v G4S pracoval od 2007, o šesť rokov neskôr mladíka vyšetroval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), lenže to k ničomu neviedlo. Dôvodom mali byť jeho údajné sympatie k islamizmu.

Zbierajú sa súhrnné informácie

Zástupcovia G4S, firmy, ktorá po celom svete zamestnáva vyše stotisíc ľudí, sa rozhodli, že polícii umožnia vystavať celkový obraz o Mateenovi, poskytnú jej všetky dostupné materiály.

Spoluprácu prisľúbil aj Micah Bass, majiteľ baru, v ktorom sa tragédia udiala. Navyše informoval, že mu Mateen pred týždňom poslal prostredníctvom Facebooku žiadosť o priateľstvo, čo vyhodnotil ako bežnú vec.

Polícia si myslí, že šialenec sa práve takýmto spôsobom snažil zistiť, ako to v orlandských gay kluboch chodí, zbieral informácie.

PREČÍTAJTE SI: Šialenec strieľal na Floride v gay klube. Zabil desiatky ľudí!

Islamský radikál?

So zaujímavým zistením prišla FBI, ktorá potvrdila, že útočník pred samotným vyčíňaním volal na tiesňovú linku (911) a prisahal vernosť abú Bakrovi Bagdádímu, hlave radikálnej organizácie Islamský štát.

Zaujímavé správy o Mateenovi poskytla aj jeho ex-manželka Sitora Yusufiyová. Podľa jej výpovede bol nielen násilníckym typom, psychicky labilný, ktorý ju aj bil, ale hlavne sa dostal pod vplyv radikálneho islamu.

Najhoršia takáto udalosť v dejinách Spojených štátov amerických privádza demokratov k myšlienke o výraznejšom sprísnení pravidiel pri kupovaní si zbraní bežnými civilistami.

Prehodnotenie súčasného stavu už prisľúbili najvýznamnejší politickí predstavitelia.

Kiska poslal kondolenciu

Vážený pán prezident, s veľkým šokom a zármutkom som prijal správu o tragédii v Orlande, pri ktorej vyhasli desiatky ľudských životov.

Hlboko odsudzujem nezmyselný a absolútne neakceptovateľný útok voči nevinným ľuďom. Vážený pán prezident, dovoľte, aby som Vám a Vašim prostredníctvom rodinám obetí vyjadril úprimnú sústrasť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM