Barbara Dallosová Správy Politika

Vicepremiér Holý nakúpil autá za státisíce eur: Luxusnými tátošmi chce pomôcť PLANÉTE?!

Samotný Štefan Holý sa však v nových autách voziť nebude. Jeho prepravu limuzínou zabezpečuje Úrad na ochranu ústavných činiteľov.

Ilustračný obrázok k článku Vicepremiér Holý nakúpil autá za státisíce eur: Luxusnými tátošmi chce pomôcť PLANÉTE?!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Úrad podpredsedu vlády pre legislatívu vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina) investoval do piatich nových áut pre svojich zamestnancov viac ako 300-tisíc eur.

Limit pre štátnych tajomníkov je pritom 48-tisíc eur na auto (bez DPH). Výnimku ale majú autá, ktoré sú ekologické, na tie môže štát minúť o 50 percent viac. A práve také údajne Štefan Holý zadovážil. Na nákup upozornil portál aktuality.sk.

Nové tátoše

Samotný Štefan Holý sa však v nových autách voziť nebude. Jeho prepravu limuzínou zabezpečuje Úrad na ochranu ústavných činiteľov.

Najdrahším z piatich áut má byť dobíjateľný hybrid BMW 545e xDrive Sedan s výkonom takmer 300 koní za 86 350 eur, ktorý úradu dodá firma Auto Palace Bratislava.

„Od tej istej spoločnosti vicepremiér zakúpil aj ďalší hybridný plug-in BMW 530e xDrive za zhruba 54-tisíc eur a BMW 520d xDrive s naftovým motorom za necelých 58-tisíc eur. Spoločnosť Autocomodex Trnava zasa úradu predala dva elektromobily Škoda Enyaq spolu za 105-tisíc eur,“ konkretizuje portál a upozorňuje tiež na to, že najdrahšie auto má slúžiť štátnemu tajomníkovi Martinovi Hypkému, ktorý v minulosti pôsobil s Holým v jednej firme.

Ekologické dôvody

Vyššiu investíciu od vozového parku argumentuje vicepremiér Holý zodpovednosťou k životnému prostrediu.

„Tlak na ekologické riešenia a ochranu životného prostredia je stále silnejší a náš úrad reflektuje na podporu ekologickej cestnej dopravy,“ cituje ho portál.

Rozruch pre PCR test

Meno Štefana Holého spôsobilo rozruch aj koncom roka 2020. Počas zúriacej pandémie mal politik vycestovať do Veľkej Británie. Krátko po jeho návrate mali pozitívne testy niekoľkí členovia vlády. Nebolo pritom jasné, či Štefan Holý po návrate zo zahraničia absolvoval PCR test.

Časť spoločnosti tento krok rozhneval, nakoľko pre cestovanie vtedy platili prísne pandemické pravidlá. Neskôr sa ukázalo, že Holý PCR test mať nemusel. Úrad hlavného hygienika potvrdil, že poslanec dostal výnimku, ktorá ho oslobodila od povinnej karantény či PCR testu.

Ako vtedy vysvetlil Holý, v Británii mu žije rodina a výnimku žiadal z dôvodu starostlivosti o maloleté deti.

Zostaňte v obraze! Ďalšie aktuálne správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM