Rastislav Búgel Zo Slovenska

Volebný víkend prinesie NEBEZPEČNÉ počasie! Slovensko zasiahnu silné BÚRKY a VIETOR

Blíži sa volebný víkend! Ak vás zaujíma, aké počasie nás čaká, čítajte pozorne.

Ilustračný obrázok k článku Volebný víkend prinesie NEBEZPEČNÉ počasie! Slovensko zasiahnu silné BÚRKY a VIETOR
Zdroj: TASR/Roman Hanc , TASR/Radovan Stoklasa

Uplynulé dve noci sa niesli v znamení mrazivého počasia. V najchladnejších oblastiach sa teploty dokonca dostali k –5 °C. Dobrou správou je, že mrazy počas najbližších dní nehrozia a teploty začnú stúpať.

Vyzerá to tak, že počas soboty by mali teploty vygradovať a dostanú sa na príjemné jarné hodnoty.

„V nadchádzajúcich dňoch bude počasie pod vplyvom nevýrazného tlakového poľa, ktoré síce prinesie veľa oblačnosti, ale takmer žiadne zrážky. Denné teploty začnú stúpať nad hranicu +15 °C a najteplejšie by malo byť v sobotu, kedy sa teploty dostanú v najteplejších regiónoch Slovenska až k +20 °C,“ informuje iMeteo.sk.

Situácia sa prudko zmení

Bohužiaľ, to je z pozitívnych správ všetko. Sobota by mala totiž priniesť nezvyčajnú situáciu, ktorá môže byť potenciálne veľmi nebezpečná.

„V sobotu k nám najskôr vyvrcholí po okraji tlakovej níže so stredom nad severným Nemeckom príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu a počas popoludnia by cez strednú Európu mal začať postupovať výrazný studený front, ktorý prinesie intenzívne zrážky a dokonca aj búrky,“ píše server.

Nebezpečné búrky

Za studeným frontom sa začne tlačiť od severozápadu veľmi studený vzduch, ktorý bude prudko znižovať teploty. Toto sa napokon prejaví aj u nás. V nedeľu sa čaká prudké ochladenie, no nezvyčajná situácia nastane už v sobotu.

Teplotný kontrast a dynamika na studenom fronte totiž podnieti tvorbu búrok, ktoré môžu byť aj silnejšie.

„Musíme však dodať, že situácia pri postupe studeného frontu je na presnú predpoveď predovšetkým na načasovanie, veľmi náročná, no posledné behy numerických modelov naznačujú potencionálne nebezpečnú situáciu. Studený front totiž hrozí nielen búrkami, ale aj silným nárazovým vetrom,“ dodáva iMeteo.sk.

Pridá sa aj silný vietor

V sobotu sa tak musíme pripraviť na nebezpečné počasie. Situácia sa začne prudko zhoršovať počas popoludnia. Pri príchode studeného frontu sa nielen rozprší, či vyskytnú búrky, no nebezpečné sú možné nárazy vetra.

Príchod studeného frontu bude sprevádzať prudko silnejúci vietor, ktorý by mohol v nárazoch dosahovať rýchlosť až okolo 30 m/s.

„Mrazy teraz na dva dni vystrieda pokojnejšie počasie, no v sobotu buďte v strehu. Postupujúci studený front totiž môže priniesť veľmi nebezpečné počasie. Sobotňajšie popoludnie hrozí búrkami a silným nárazovým vetrom. Počas nedele sa pripravte na prudké ochladenie,“ varuje portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM