ELA Zo Slovenska

Vyhlásili MIMORIADNU situáciu: Jednu z obcí zapĺňajú nelegálni MIGRANTI, zasadá krízový štáb

V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.

Ilustračný obrázok k článku Vyhlásili MIMORIADNU situáciu: Jednu z obcí zapĺňajú nelegálni MIGRANTI, zasadá krízový štáb
Zdroj: Facebook.com/Vyškovce nad Ipľom

V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie. Tá umožní využiť legislatívne nástroje na efektívnejšie zaistenie potrebných procesov. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Dodal, že neeviduje dosiaľ žiadne narušenie verejného poriadku zo strany cudzincov s neoprávneným pobytom na území SR.

Obavy o bezpečnosť

„Chápeme, že vzniknutá situácia môže spôsobovať obavy medzi občanmi, preto vyvíjame všetko úsilie k tomu, aby sme čo najrýchlejšie a najefektívnejšie vyriešili aktuálny stav,“ uviedol rezort vnútra.

Vytypovaním vhodnej lokality na vybavovanie cudzincov mimo obytnej zóny na okraji mesta Veľký Krtíš chce ministerstvo zabezpečiť komfort a bezpečnosť miestnych obyvateľov a zároveň zrýchliť vybavovacie procesy.

„Bezpečnosť je naším hlavným záujmom,“ uistil rezort.

Ministerstvo vnútra deklaruje, že okrem operatívnych opatrení podniká aj kroky k vyriešeniu neregulárnej migrácie z dlhodobého hľadiska. Cieľom je udržať bezpečnosť a nerušený každodenný život občanov a samospráv.

„Vyzývame občanov, aby sa v prípade podozrenia z narušenia verejného poriadku alebo z podozrenia z páchania trestného činu neváhali obrátiť na políciu,“ dodal rezort.

Hliadkujú dobrovoľníci

Dobrovoľníci z obce Vyškovce nad Ipľom už tri noci hliadkujú a pomáhajú s koordináciou prichádzajúcich migrantov. Ako informuje portál Aktuality.sk, iniciatíva vznikla len pred pár dňami, po tom, čo v utorok 29. augusta v obci zasadol krízový štáb.

Ako pre Aktuality objasnila starostka obce Ágnes Antal Nyustin, hliadky nemajú migrantov vystrašiť ani ich vyhnať z obce. „Naopak, naši dobrovoľníci im ponúknu pitnú vodu a privolajú políciu, ktorá ich odváža na záchytné stanoviská. Následne už nemajú dôvod hľadať pomoc v rodinných domoch,“ povedala.

Počas prvej noci dobrovoľníci pomohli 122 migrantom, v noci zo stredy na štvrtok ich do obce prišlo približne sto.

Starostka ďalej tvrdí, že krízový štáb zasadal najmä z dôvodu zhoršujúcej sa situácie v obciach na juhu Slovenska. „Okrem toho, že obyvatelia sa cítili byť ohrození, cudzinci zanechávali v obci veľké množstvo odpadov, od oblečenia, spacích vakov až po plastové fľaše a obaly potravín,“ opísala.

Ďalším problémom je podľa nej zdravotné riziko, prichádzajúci migranti počas dlhej cesty zo svojej domoviny nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti.

🇭🇺Köszönjük szépen Nyustin Gábor, Kiss Dominik, Hulko Csaba, Koháry Dániel és Tuhárszky Csaba a ma éjjeli szolgálatot!...

Posted by Ipolyvisk - Vyškovce nad Ipľom on Friday, September 1, 2023
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM